Dramatičan pad cijena nekretnina u italiji

Italija je jedina zemlja EU u kojoj cijene nekretnina padaju, a građevinski sektor je, praktično, na koljenima, pokazuju podaci Evrostata.Italijansko tržište nekretninama preplavljeno je stanovima i kućama dužnika koji nisu uspjeli da otplate stambene kredite bankama. Na kvartalnom nivou, cijene su manje za 0,5 odsto, dok na godišnjem nivou pad iznosi 0,8 odsto.

Realne cijene stanova i kuća u Italiji u konstantnom su padu od 2007. godine i sada su 23 odsto niže nego prije deset godina.

Italija je jedina članica EU u kojoj su cijene nekretnina oslabile u drugom tromjesečju prošle godine, pokazuju i posljednji podaci Evrostata.

Loša situacija na tržištu nekretnina odražava se na percepciju ekonomskog stanja među građanima – 80 odsto anketiranih smatra da je i ekonomska situacija u zemlji loša.

“Poslovni dnevnik” prenosi riječi analitičara koji smatraju da je situacija “danak začaranom krugu loših bankovnih kredita”.

Loši krediti preduzećima koji su uloženi u nekretnine trenutno imaju najveći udio od svih ostalih sektora, koji iznosi 42 odsto.

Osim toga, prodaja ovih loših kredita preduzeća je mnogo sporija nego kod ostalih dužnika.

Check Also

Privatizacija i prodaja glavnog gradskog trga

Dok je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković zadovoljan prvorangiranim rješenjem na konkursu za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *