Todorić zbog lex Agrokora tužio Hrvatsku kod Evropske komisije

Dugogodišnji predsjednik Uprave hrvatskog koncerna Agrokor Ivica Todorić saopštio je da je Hrvatsku, zbog neusklađenosti zakona “lex Agrokor” sa zakonodavstvom EU-a tužio kod Evropske komisije kao čuvara pravnog poretka Evropske unije.

“Zbog sporosti hrvatskih institucija koje ne odgovaraju na strašne posljedice neustavnog i nezakonitog lex Agrokora, ja sam uložio tužbu kod Evropske komisije”, napisao je najbogatiji Hrvat na svom blogu ivica.todoric.hr. On je najavio da će sadržaj prijave biti objavljen nakon što se završi postupak njenog prijema u Briselu.

Tužbu je poslao predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckeru. On je najavio da će o sadržaju tužbe obavijestiti sve premijere država članica EU, kao i sve članove Evropskog parlamenta.

Prema njegovim tvrdnjama, međunarodni i hrvatski pravni eksperti vjeruju da Hrvatska krši hrvatski Ustav i evropsko zakonodavstvo zakonom o vanrednoj upravi u sistemski važnim kompanijama, poznatom i kao lex Agrokor. Objasnio je da se za tužbu odlučio teška srca, ali je bio prisiljen na to zbog povrede njegovih ljudskih prava. Todorić je kasnije objasnio na svom blogu da je Hrvatska lex Agrokorom prekršila nekoliko odredbi i temeljnih načela EU-a, kao što su pravna sigurnost i zakonska očekivanja, jednakost i nediskriminacija, pravo vlasništva i načelo proporcionalnosti, pravo na pravično suđenje i pristup sudovima.

Svaki od navoda je detaljno analizirao. Između ostalog, on je napisao da zakon diskriminiše određene povjerioce zbog diskrecijskog prava vanrednog povjerenika Ante Ramljaka. Navodi da lex Agrokor diskriminiše suvlasnike u preduzećima unutar kocnerna, koji nemaju vlasnička prava, za razliku od onih hrvatskih kompanija koje su u stečaju, u kojima su vlasnici zadržali svoja prava.

On takođe smatra da je lex Agrokor prouzrokovao “kriminalne koristi za odobranike” vanrednog povjerenika Ramljaka i potpredsjednice hrvatske vlade i ministrice ekonomije Martine Dalić. On vjeruje da je to dovelo do uništavanja vrijednosti Agrokora jer “interesne grupe i pojedinci izvlače milione kuna bez ikakvih kriterijuma u inostranstvu”.

Todorić tvrdi da hrvatska vlada i dalje toleriše sve ovo, iako je svim njenim članovima jasno da je riječ o šteti za hrvatsku državu i ekonomiju. Todorić je takođe najavio da će pravdu potražiti pred međunarodnim pravnim institucijama.

Check Also

Onlajn prodaja u SAD za “Crni petak” opala prvi put u istoriji

Onlajn prodaja tokom “Crnog petka”, nezvaničnog praznika potrošnje koji slijedi nakon američkog Dana nezavisnosti, po …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *