Aerodromi Crne Gore predlažu izgradnju četiri privremena terminala

Dodajte komentar

Pošto će, prema procjenama, obim avio saobraćaja godišnje rasti prosječno 15 do 20 odsto, a kako je prethodnu turističku sezonu obilježila velika opterećenost dvije vazdušne luke, kompanija Aerodromi Crne Gore predložila je Vladi izgradnju četiri privremena objekta kao dodatne kapacitete za prihvat i otpremu putnika, saznaje Pobjeda. U kompaniji očekuju da ovi objekti budu završeni do početka ljetnje turističke sezone.

Ulažu vlastita sredstva

Aerodromi su spremni da, prema saznanjima Pobjede, isključivo iz sopstvenih izvora stvore pretpostavke za efikasnije opsluživanje putnika i vazduhoplova na oba aerodroma. Dosadašnje najave ukazuju na značajan rast saobraćaja na aerodromu Tivat u ovoj godini, a kapcitet putničkog terminala je 4.100 kvadrata. U toku jula i avgusta na toj površini se opsluži 250.000 putnika, a u istom periodu podgorički aerodrom, čija terminalna zgrada ima 5.500 kvadrata, opsluži 150.000 putnika. Uz to, Aerodrom Tivat, pošto nema noćnih letova, ljeti radi u prosjeku 13 sati dnevno.

Aerodromi CG predlažu izgradnju privremenog objekta površine 1.300 kvadrata i jednostavne konstrukcije. U kompaniji smatraju da bi se, ukoliko se blagovremeno obezbijede neophodne saglasnosti i pojednostave procedure, objekat mogao staviti u funkciju do početka ljetnje turističke sezone.

U tom objektu predviđen je prostor za boravak putnika sa šest ček in šaltera, dvije linije KD kontrole, četiri šaltera pasoške kontrole, te dva carinska punkta. U sklopu objekta planiran je odlazeći gejt sa tri izlaza, kao i sortirnica za pripremanje prtljaga za transport. Izgradnjom ovog objekta stvaraju se uslovi za opsluživanje dodatnih 300 do 400 putnika u vršnom satu.

Dosadašnje najave govore da će na podgoričkom aerodromu u ovoj godini biti evidentan rast saobraćaja i značajno opterećenje postojećih kapaciteta, naročito u periodu ljetnje sezone. Kapacitet aerodroma je predviđen za 600 putnika u vršnom satu (dolazećih i odlazećih), što u principu predstavlja opsluživanje tri vazduhoplova u tom vremenskom periodu, prosječnog kapaciteta 100 sjedišta.

U periodu januar-oktobar 2017. godine zabilježeno je 107 sati sa preko 600 opsluženih putnika, od kojih je 20 sati bilo sa opterećenjem između 800 i 1.200 putnika u vršnom satu. U prethodnoj sezoni evidentiran je i značajan broj problema, kao što je nedovoljan broj ček in šaltera za registraciju putnika i ručnog prtljaga, neadekvatan kapacitet čekaonice za odlazeće putnike, uska grla na pristupnoj, pasoškoj i bezbjednosnoj kontroli za odlazeće putnike, manjak adekvatnog prostora za predukrcavanje putnika, nedostatak kapaciteta čekaonice za dolazeće putnike.

Prema saznanjima Pobjede u kompaniji smatraju da bi ovi problemi bili prevaziđeni izgradnjom dva privremena objekta, sa južne i sjeverne strane putničkog terminala i trećeg privremenog objekta uz gejt za putnike VIP i generalne avijacije, na prostoru pored administrativne zgrade. Osim ovih objekata, čija izgradnja takođe zahtijeva pojednostavljene procedure usljed vrlo kratkog vremena do početka ljetnje turističke sezone, predvidjeli su i jedan otvoreni punkt za registraciju putnika i prtljaga, kojim bi se sa dva šalterska mjesta dodatno rasteretili postojeći kapaciteti. Dva privremena objekta sa južne i sjeverne strane su planirani kao čekaonice za odlazeće/dolazeće putnike, uz obezbjeđenje dodatnog prostora za sprovođenje pasoške kontrole u dolascima.

Privremeni objekti

Izgradnjom objekta sa sjeverne strane dobija se dodatnih 226 kvadrata, što bi kapacitete postojeće čekaonice od 750 kavdrata povećalo na 976 kvadrata, odnosno za smještaj dodatnih 150 do 200 odlazećih putnika. Objekat sa južne strane je zamišljen kao objekat polivalentne namjene, koji bi se u zavisnosti od potreba saobraćaja koristio kompletno kao prostor za dolazeće ili odlazeće putnike, ili kao objekat za obje grupe putnika. Izgradnjom ovog objekta Aerodrom Podgorica bi obezbijedio dodatan prostor od 450 kvadrata, što bi stvorilo kapacitete za opsluživanje dodatnih 300 do 400 putnika.

Treći privremeni objekat bio bi namijenjen za čekaonicu za odlazeće putnike, a postojeći kapaciteti gejta za VIP i generalnu avij aciju bili bi iskorišćeni za registraciju putnika i prtljaga u vidu dva dodatna ček in šaltera i dodatne linije bezbjednosne kontrole, koja se nalazi na ovom gejtu. Planirani kapacitet ovog objekta je 340 kvadrata, što otvara mogućnost za opsluživanje dodatnih 220 odlazećih putnika.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *