Warren Buffett: Bitcoin i druge kriptovalute će se ugasiti

Dodajte komentar

Poznati milijarder Warren Buffett nije mnogo optimističan kada je u pitanju budućnost Bitcoina i drugih kriptovaluta. Osim što, kako kaže, nikada neće ulagati u digitalni novac, široko popularnim valutama ne predviđa sretan kraj.

“Skoro sa sigurnošću mogu reći da će se kriptovalute suočiti s gašenjem”, rekao je Buffett u intervjuu za CNBC.

Američkog ulagača i filantropa podržao je i Charlie Munger, njegov dugogodišnji partner u investicionoj kompaniji Berkshire Hathaway, koji je visoke vrijednosti Bitcoina i drugih kriptovaluta opisao kao “mjehuriće”. Munger kaže kako nije uzbuđen poput drugih investitora koji se raduju zbog rasta vrijednosti kriptovaluta.

Buffettov partner je i prošle godine kritikovao visoke vrijednosti Bitcoina govoreći kako je stanje na online tržištu totalno ludilo.

“Glupo je čak i napraviti pauzu kako bismo razmišljali o kriptovalutama koje privlače ljude u koncept lakog bogatstva bez mnogo truda i rada”, smatra Munger.

Buffettov komentar uslijedio je nakon što je 87-godišnjak prije odlaska u penziju najavio svoja dva potencijalna nasljednika na poziciji direktora kompanije Berkshire Hathaway. To su izvršni direktor energetskog sektora Berkshirea Gregory Abel i šef za reosiguranje Ajit Jain.

Dok najuspješniji investitori na svijetu kritikuju kriptovalute, brojne kompanije ih podupiru. Kodak je juče najavio pokretanje vlastite kriptovalute KodakCoin kojom želi da udvostruči cijenu svojih akcija.

Podsjećamo, Bitcoin je imao odličnu prošlu godinu kad mu je vrijednost porasla za 1.300 procenata. Zajedno s drugim velikim kriptovalutama kao što su Ripple, Ethereum, Bitcoin cash, Cardano ili Litecoin, sigurno će nastaviti privlačiti pažnju na online tržištu i ove godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *