CoinMarketCap ukinuo razmjene u Južnoj Koreji – drastičan pad Ripple-a

Dodajte komentar

Jedna od najpopularnijih stranica za praćenje rasta kriptovaluta CoinMarketCap je 8. januara uklonio više južnokorejskih kriptoberzi sa svoje liste, što je dovelo do pada vrijednosti kriptovaluta i uticalo na dramatičan pad Ripple-a. Uklonjene su kripto-berze Bithumb, Coinone i Korbitom.

CoinMarketCap, koji koristi podatke iz više glavnih globalnih razmjena, kako bi formirao srednju cijenu kriptovaluta, u ponedjeljak je objavio informaciju o uklanjanju ovih razmjena, rekavši da je razlog za to “ekstremno odstupanje cijena kriptovaluta na toj berzi od rezultata koji su zabilježeni u ostatku svijeta, kao i ograničena mogućnost arbitraže”.

Odluka CoinMarketCap-a je uticala na prekid trenda rasta kriptovalute Ripple. Naime, na dan kada je CoinMarketCap uklonio južnokorejske berze sa svoje liste, Ripple je izgubio više od 20 milijardi dolara tržišne kapitalizacije, čime je 8. januara Ethereum ponovo postao druga najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji.

Razlog za ovaj dramatičan uticaj na Ripple je taj što je ovo kriptovaluta kojom se najviše trguje na južnokorejskim kripto-berzama. Prethodno je veliki obim trgovanja na južnokorejskim berzama doveo do naglog porasta vrijednosti ove kriptovalute, a sada je uticao na dramatičan pad popularne digitalne valute.

Pored toga, trgovanje na kripto-berzama u Južnoj Koreji, takođe, odlikuje podatak da su cijene na južnokorejskim razmjenama veće za dolar, nego na većini drugih berzi širom svijeta.

Korisnici Coinbase-a su iskoristili priliku da na Tviteru izraze svoje nezadovoljstvo zbog propusta ove berze da blagovremeno upozori korisnike o odluci, što je izazvalo paničnu prodaju kriptovalute i dodatno podstaklo pad na tržištu kriptovaluta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *