Amerika uvozi ruski gas

Dodajte komentar

Prema pisanju dnevnika “Komersant”, Sjedinjenim Državama biće isporučena prva serija tečnog prirodnog gasa iz projekta “Jamal”.

Uzrok tog dogovora je nagli rast cijena gasa na istočnoj obali SAD do nevjerovatnih 6.300 dolara za hiljadu kubnih metara zbog sniježne oluje.

Ruski eksperti iz oblasti energetike navode da su Amerikanci zbog “spleta okolnosti” bili primorani da uvezu gas, ali da to neće biti dugoročan trend.

Analitičari objašnjavaju da je američko tržište liberalno, pa ako neko nudi dobru cijenu, Amerikanci će kupiti robu, bez obzira na bilo kakve političke aspekte. Potrebe SAD za gasom su sada veoma velike – snežne oluje i veliki mrazevi su uzrokovali naglo povećanje potražnje, što lokalni proizvođači nisu uspijevali da podmire.

Međutim, Aleksej Grivač, zamenik generalnog direktora ruskog Fonda za nacionalnu energetsku bezbjednost, skreće pažnju na to da još nema potvrde da je gas koji će biti isporučen SAD – ruski, kako tvrde mediji. S druge strane, ekspert ističe da je mnogo interesantnije ono što se trenutno dešava na američkom energetskom tržištu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ranije rekao da je projekat “Jamal SPG” potvrdio status Rusije kao jedne od vodećih energetskih sila na svijetu, a početak rada “Jamala” nazvao je važnim korakom za rusku ekonomiju, njenu energetsku granu, kao i za korišćenje arktičkih resursa. On je naglasio i da će pokretanje projekta “Jamal SPG” dati podsticaj razvoju atomskog brodogradilišta i razvoju Sjevernog morskog puta.

Puštanje u rad proizvodnje tečnog prirodnog gasa na Jamalu zapadni mediji su ocjenili kao “dostignuće svjetskih razmjera” i kao “važan istorijski korak za samu Rusiju”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *