Volstrit: Indeksi ne posustaju, nastavlja se trend ‘bikova

Dodajte komentar
Tuhman

Takozvani trend „bikova“ (bullish trend) očito ne posustaje na američkoj berzi.

Indeksi obaraju nove istorijske rekorde, pa je tako Dow u utorak dodao 0,41% a S&P500 0,13%, dok je NASDAQ porastao za neznatnih 0,09%.

Jedan od razloga novom rastu je i skok Nikkei indeksa nakon odluke Centralne Banke Japana da prekine dugoročni program otkupa obveznica.

Bilo je takođe i izvjesnih pozitivnih korporativnih vesti poput onih iz Targeta i Boeinga. Target je naime objavio da su praznični prihodi od prodaje u njegovim lancima porasli za 3,4%, što je nadmašilo očekivanja, te je iz tog razlog akcija dobila 2,9% na vrednosti.

Boeing je pak objavio da je u toku 2017. isporučio rekordan broj komercijalnih aviona, što je poguralo akciju naviše za 2,7% i doprinijelo skoku Dow indeksa. Pored ovoga, Boeing je objavio da trenutno ima porudžbine za dodatnih 912 aviona, te je ukupna suma onih koji su trenutno poručeni i čekaju proizvodnju (backlog) na istorijskom maksimumu od 5,864 letelica. Za ovu kompaniju, očito bar u nekom srednjem roku „nema zime“.

Evropske berze prate trend u Americi i gotovo sve su završile dan u plusu. Pan-evropski Stoxx 600 je skočio 0,43% a podršku mu je dala pozitivna reakcija investitora na objavu bolje od očekivanih podataka vezanih za nemački izvoz i industrijsku proizvodnju. Od korporativnih vesti treba pomenuti da je njemački Continental objavio da bi mogao da pristupi izvjesnom restrukturiranju, što je na berzi rezultovalo skokom njegovih akcija za 5%. Sektor telekoma je takođe ostvario solidan skok u utorak, nakon objave kompanije Altice da će odvojiti svoju kompaniju u SAD od evropskih operacija.

Zanimljivo je još i to da nafta nastavlja da raste, nakon što se ispostavilo da su zalihe u SAD manje od očekivanih a na snazi je i dalje manja proizvodnja u OPEC članicama. Brent je premašio 68 USD za barel, po prvi put od maja 2015. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *