U Bandićima će se graditi projekat Eko siti

Dodajte komentar

U Bandićima, naselju između Podgorice i Danilovgrada, gradiće se projekat Eko siti, naselje koje će imati oko 1.400 stambenih jedinica i 7.000 stanovnika, najavio je za Pobjedu direktor Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju Danilo Popović. Vrijednost ovog projekta je, kako je dodao, 50 miliona eura.

Eko naselje ovakve vrste bi bilo prvo na Balkanu.

Od polovine prošle godine pregovaramo sa pet arapskih i izraelskih investicionih fondova, jer je tek početkom 2017. usvojen prostorni plan. Ovi fondovi su slična naselja radili po Španiji, Engleskoj, Novom Zelandu Australiji i oni bi vidjeli koji je dio njihove zarade, posebno u tržišnim centrima, hotelima, ambulantama, školi”, kaže Popović i objašnjava da se radi o fondovima koji ne ulažu ispod 150 miliona, a ovaj projekat im se dopada zbog geografskog položaja, jer je 75 km od zimskog centra Žabljaka, 80 km od mora, 14 km od aerodroma, a planirana je izgradnja bulevara sa četiri trake od Danilovgrada do Podgorice.

Naveo je da su zainteresovani i penzioni fondovi iz Londona, Pariza, Rima da kupe stanove za svoje korisnike.

“Idejni projekat su nam radili Španci 2009. godine, ali je tada na tom prostoru bila predviđena zelena površina. Pokrenuli smo zahtjev za moguću izgradnju naselja za potrebe zaposlenih u Danilovgradu, Nikšiću i Podgorici, gdje bi se otpadne vode prerađivale, a vjetrenjače koristile za proizvodnju struje”, kazao je Popović i dodao da su za ovo naselje zainteresovani i ambasadori koji u Crnoj Gori nijesu riješili stambeno pitanje kroz svoje rezidencije, već iznajmljuju stanove.

(opširnije u Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *