Privatizacija Luke Bar je otvoreno pitanje

Privatizacija Luke Bar je otvoreno pitanje, a da li će do nje doći u ovoj godini odlučiće Vlada, kazao je Dnevnim novinama predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović.

On je istakao da nije siguran da li ćemo se kao država odlučiti za ponovno stavljanje privatizacije barske kompanije na dnevni red, s obzirom na sve što je prethodilo odustajanju Vlade u prethodnom postupku i odluci o poništenju tendera za prodaju 30 odsto akcija preduzeća.

“Na Vladi je da donese odluku. Meni se čini da bi nam dobro došli investitori koji mogu da stave u funkciju puno korišćenje kapaciteta luke, jer se bojim da to sami nijesmo u mogućnosti. U svakom slučaju, to je otvoreno pitanje. Mislim i da odustajanje u prethodnom postupku nije bilo u redu, ali onaj ko odlučuje snosi odgovornost za takve odluke”, rekao je Vujović, koji vjeruje da će svaki investitor koji odluči da ulaže u Luku Bar biti zainteresovan i za Montecargo.

Plan još nije konačan

Govoreći o planu privatizacije za ovu godinu, Vujović je kazao da on još nije pripremljen, ali da će do kraja ove sedmice biti dostavljeni predlozi koje će razmatrati Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte.

“Očekujem da će se u planu naći otprilike ista preduzeća kao i prošle godine. To su Budvanska rivijera, Institut “Simo Milošević”, Marina Bar, koja bi u perspektivi mogla biti privatizovana i Institut crne metalurgije koji je ostao neprivatizovan od ranije. Za Luku Bar, kao što sam rekao, nijesam siguran”, naveo je Vujović.

Osim na privatizaciji ovih preduzeća, ističe Vujović, i ove godine će biti aktuelna valorizacija lokaliteta na sjeveru i jugu države Vranjina, Bigovo, Mediteran, Arza, a moguće i Ade Bojane. Posebno će, kako naglašava, biti interesantno pitanje ponovne valorizacije Buljarice.

“Kada je riječ o Buljarici, moguće je da se nađe na tenderu, ali pod uslovom da za nju postoji interesovanje. Mislim da možda nijesmo iskoristili najbolje sve mogućnosti sa ponudom koja je ranije bila aktuelna. Mogli smo još pregovarati jer se radilo o ogromnoj i specifičnoj investiciji. Područje Buljarice je močvarno i dosta zahtjevno u smislu investicija i svaki investitor će vjerovatno tražiti da kroz sadržaje i kapacitete povrati investiciju”, smatra Vujović.

TUI hoće Adu Bojanu

On, kako tvrdi, trenutno nema informaciju o tome da li ima zainteresovanih investitora za valorizaciju Buljarice, ali je potvrdio načelno interesovanje jednog od najvećih svjetskih turoperatora Tui-ja za ulaganja na Adi Bojani.

“Za nas bi bila prava stvar da nam, u kombinaciji sa drugim investitorima, i tUi bude partner. Kada bismo samo valorizovali Adu Bojanu i Veliku plažu to bi bilo dovoljno za Crnu Goru u nekom narednom periodu. Velika plaža uvijek ostaje atraktivna i mislim da se ona treba valorizovati po fazama jer je riječ o ogromnom prostoru za koji se teško može odjednom naći investitor”, rekao je Vujović.

Posao se privodi kraju

Definitivno možemo reći da se privatizacija privodi kraju, ocjenjuje Vujović.

On smatra da je realno reći da se za Budvansku rivijeru i Institut “Simo Milošević” uvijek mogu naći investitori.

“Ostaje nam valorizacija lokaliteta koji mogu biti vrlo interesantni za investitore i izgradnju objekata i sadržaja na tim lokacijama. Tu su Buljarica, Jaz i Montepranco za koji očekujem da će se naći u planu za privatizaciju. Tamo je predviđena izgradnja golf terena i za to je bilo interesovanja u prethodnom periodu, pa vjerujem da se to može uraditi ove godine”, navodi Vujović.

Za aerodrome se mora naći rješenje

Komentarišući eventualnu privatizaciju Aerodroma Crne Gore, Vujović je kazao da smatra da se kroz model javno-privatnog partnerstva treba naći investitor koji će valorizovati potencijale zračnih luka.

“Zaista mislim da je to neophodno, pogotovo aerodromu u Tivtu. Da kažete nekome sa strane da u toj zoni turističke destinacije nemamo noćno slijetanje na aerodromu mislili bi da smo neozbiljni i neodgovorni, a zapitali bi se i kako je uopšte moguće da smo to dozvolili do sada. Stoga mislim da se tu mora tražiti rješenje”, naveo je Vujović.

Dnevne novine

Check Also

Spoljnotrgovinska robna razmjena 2,94 milijarde, najveći partner Srbija

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za period januar – decembar 2021. godine, prema preliminarnim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *