Njemačka za Božić plaćala građanima da troše struju

Njemačka je tokom božićnih praznika svojim stanovnicima plaćala da troše struju. Drugim riječima, struja nije bila jeftina, niti je bila besplatna, već je njena cijena bila negativna, ljudi su zarađivali ako su je trošili.

Stvar je u tome da je u vrijeme božićnih praznika u Njemačkoj bilo neuobičajeno toplo, potrošnja energije bila je mala, a mnogi Njemci praznike su provodili na otvorenom, van svojih kuća, nerijetko na skijama ili plažama u inostranstvu, dok većina fabrika nije radila.

Tako je potražnja pala, proizvodnja je istovremeno bila velika, a isključivanje sistema obnovljivih izvora iz mreže skuplje je nego prolazno pojeftinjenje struje.

Ovo nije neuobičajeno za države koje ubrzano razvijaju obnovljive izvore energije, a Njemačka je u proteklih nekoliko decenija uložila oko 200 milijardi eura, najviše u energije vjetra i sunca.

Problem je u tome što se tehnologije eksploatacije obnovljivih izvora razvijaju mnogo brže od tehnologija njihovog skladištenja koja predstavlja slabu kariku.

Brojni stručnjaci upozoravaju da se problem skladištenja energije neće lako riješiti u nekoliko narednih decenija.

Ekonomski online

Check Also

Promet na Montenegroberzi 786 hiljada

Ovu sedmicu na Montenegroberzi obilježio je pad berzanskih indeksa i promet od skoro 790 hiljada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *