I Škotska eksperimentiše sa univerzalnim osnovnim dohodkom

Dodajte komentar

Ljudi koji žive u škotskim gradovima – Glasgow, Edinburgh, Fife, and North Ayrshire mogu uskoro početi dobijati bezuslovnu mjesečnu sumu kao dio serije univerzalnih osnovnih dohodaka koji se trenutno istražuju uz podršku lokalne vlasti.

Iako je ideja  još uvjek u razvoju i djelimično sporna, privukla  je već 250.000 funti (skoro 334.500 dolara) javnih sredstava u obliku grantova za izradu studija izvodljivosti. Navedeni gradovi moraju do kraja marta 2018. godine dostaviti svoje ponude.

U svijetu u kojem mašine sve više preuzmaju i odrađuju poslove, lideri su počeli da prepoznaju da se mreža za zaštitu blagostanja mora promijeniti. Zagovornici univerzalnog osnovnog prihoda vjeruju da bezuslovna ponuda, redovne – mada sitne, sume novca, može pomoći mnogima da ponovo stanu na noge, i ohrabre ih da ulažu u nove poslovne ideje.

U Škotskoj su neki kritikovali učešće vlade, koja nema nadležnosti u pogledu poreza i koristi koje su neophodne za pilotiranje ovakvog projekta. Međutim, predstavnici obije strane političkih kolona su se angažovali zarad prijedloga, koji bi unaprijed koštao određeni novac, ali bi mogao pružiti značajne uštede zamjenom naknada za nezaposlene.

Govoreći na konferenciji ekonomista, prvi ministar Škotske Nikola Sturgeon je rekao: “Može da izgleda da ovo neće dobiti odgovor, može se ispostaviti i da nije izvodljivo. Ali sa obzirom na to da se svijet rada mijenja vrlo brzo, mislim da je zaista važno da smo spremni da budemo otvoreni prema različitim načinima na koje možemo podržati pojedince da u potpunosti učestvuju u novoj ekonomiji. “

Škotska nije prva zemlja koja razmatra univerzalni osnovni dohodak. U 2017. godini, brojni eksperimenti se rađaju širom svijeta – u Keniji, Finskoj, Kanadi i Kaliforniji, između ostalog. Napore u Kaliforniji predvodi najveći akcelerator za pokretanje start up-ova u Silikonskoj dolini, Y Combinator, koji je u procesu pokretanja velike studije zasnovane na nalazima istraživanja malih razmjera, sprovedenih prošle godine u Oaklandu.

Prema jednakim mogućnostima

Predsjednik Y Combinator-a, Sam Altman, tvitovao je: “U svijetu u kojem tehnologija otklanja mnogobrojne poslove,  dobrog života se smanjuju mnogo […] Ali, bez nečega kao što je redovni osnovni prihod, mislim da stvarno ne možemo imati jednake mogućnosti. “

Međutim, dok Y Combinator podržavaju bogati investitori, vlade su pod većim nadzorom kada je u pitanju trošenje novca za poreske politike. Finski eksperiment, koji je bio objavljen ove godine, zaslužio je pohvale širom sveta, ali takođe ima i dobar dio kritičara. Šema je opisana kao “malo više od publicističkog štosa”, a njegov dizajn je označen kao “samo oblik bezuslovne naknade za nezaposlenost”.

Kako se svijet rada razvija, i privatni giganti i vlade odražavaju budućnost javnog blagostanja, a univerzalni dohodak je svakako privlačna ideja. Ipak, ostaju pitanja o tome da li će od novac potrošenog na ovaj način imati koristi siromašni i kako da ideja proradi u praksi.

Usred kontroverzi, Škotska ce u 2018. biti država za posmatranja, a vladini dobitnici grantova tražiće odgovore na pitanja i izazove.

Izvor: WEF; Prevod: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *