EU: Novo proširenje 2025.

Dodajte komentar

EU se priprema da odredi 2025. kao krajnji rok za sledeći talas proširenja, ali sporovi na Balkanu bi mogli da ga odgode. U novoj strategiji čije se usvajanje očekuje 14. februara, Evropska komisija kaže da “partneri na Zapadnom Balkanu imaju istorijsku mogućnost. Po prvi put perspektiva njihovog pristupanja ima najbolji vremenski okvir”.

Uz jaku političku volju, sprovođenje stvarnih reformi i trajno rješenje sporova sa susjedima, Crna Gora i Srbija bi trebalo da budu spremne za članstvo do 2025″, kaže se u tekstu u koji je uvid imao EUObserver, prenosi euractiv.rs.

U tekstu se takođe govori da Albanija, BiH, Makedonija i Kosovo do tada “takođe treba da uveliko napreduju na evropskom putu”.

Dokument predstavlja zaokret u odnosu na ono što je predsjednik Komisije Žan-Klod Junker rekao 2014. kako proširenja neće biti u skorijoj budućnosti.

Srbija i Crna Gora su otvorile pristupne pregovore. Albanija i Makedonija se nadaju početku pregovora u 2018, ukoliko Makedonija riješi problem imena države sa Grčkom. Bosna se trudi da dobije status kandidata za EU, dok Kosovo razmatra formalni zahtev za taj status, prenosi euractiv.rs.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *