Amerika će postati vodeći proizvođač nafte u svijetu

SAD su spremne da povećaju proizvodnju sirove nafte za 10 odsto u 2018. na oko 11 miliona barela dnevno.

To navodi istraživačka kompanija Ristad enerdži.

Vađanje nafte iz škriljaca trebalo bi da omogući SAD da budu iznad Rusije i Saudijske Arabije kao vodeći svjetski proizvođač nafte, piše ta kuća. SAD još od 1975. godine nisu svjetski lideri, a nisu bile nijednom otada ispred Rusije i Saudijske Arabije.

“Tržište se potpuno promijenilo zbog američkih škriljaca”, rekla je Nađa Martin Vigen, potpredsjednica Ristada.

Njihovo istraživanje bazira se na tome kako je revolucija sa škriljcima pretvorila Ameriku u energetski centar, što je Donald Tramp i obećao. Proizvodnja nafte u SAD jeste pala od dogovora u OPEK, ali nije bila potpuno zaustavljena. Tako su se zalihe gomilale, što je dovelo do rušenja cijena od 100 do svega 26 dolara za barel.

Proizvodnja nafte iz škriljaca prilično se oporavila od vađenja basena kod Zapadnog Teksasa. Sve to bilo je praćeno i većom cijenom nafte, ali i sama tehnologija je jeftinija i lakša. IAE je nedavno prognozirala da će američka proizvodnja sirove nafte u 2018. smanjiti na 10 miliona barela dnevno.

Ristad enerdži međuitim misli da je američka proizvodnja već u decembru premašila 11 miliona barela dnevno, i tako nadmašila lidere OPEK, Rusiju i Saudisjku Arabiju.

Ima i onih koji su skeptični. Tako Biron Vien, potpredsjednik kuće BKS smatra da će nafta iz škrilajca ove godine biti „razočaravajuća“, i da će cijena biti oko 80 dolara za barel.

Zemlje članice OPEK dogovorile su se da će produžiti dogovor o smanjejnu proizvodnje, ostaje da se vidi da li će SAD ovo poštovati.

Osim toga, Vlada predsjednika Trampa namjerava da dopusti bušenje praktično pred čitavom obalom. Ipak, o toj namjeri će se još „razgovarati“.

Ugovor o uvozu nafte u SAD je u posljednjih devet godina opao za 25%. Istovremeno, izvoz nafte u SAD je procvjetao pošto je 40-godišnja zabrana isporuke sirove nafte ukinuta u 2015. godine. Izvoz se više nego utrostručio tokom prošle godine. SAD još uvjek uvoze više nafte nego što se izvoze, ali taj jaz se smanjuje.

B92

Check Also

Namirnica u marketima neće faliti

U crnogorskim marketima ima dovoljno namirnica, rafovi se nesmetano pune i građani ne treba da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *