Vulević: Neustavno je da sva preduzeća plaćaju članarinu Komori

Dodajte komentar

Član devet Zakona o Privrednoj komori (PKCG) kojim je predviđeno da svi poslovni subjekti koji su registrovani u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) moraju mimo njihove volje i interesa postagi članovi PKCG i plaćati članarinu je neustavan i suprotan Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kazao je u intervjuu za Dan izvršni direktor Montenegro biznis alijanse (MBA) Zoran Vulević.

“Ta odredba je apsolutno neprihvatljiva jer je neustavna i u suprotnosti je sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Odredba je primarno suprotna članu 53 Ustava CG kojim se štiti pravo na slobodno udruživanje, ili najdirektnije stavu 2 člana 63 Ustava, gdje je eksplicitno rečeno da se niko ne može prisiliti da bude član nekog udruženja. Ima još uporišta u Ustavu Crne Gore koja potvrđuju opravdanost ovakvog stava MBA. Konačno, brojni su primjeri u regionu i u zemljama EU u kojima je članstvo dobrovoljno, tako da ne bismo bili nikakav izuzetak da se i kod nas to dogodilo, što ne znači da neće”, kazao je Vulević.

Dodao je i da nije dobro što nije bilo javne rasprave o tom zakonu, koji je Skupština usvojila krajem decembra.

Da li se usvajanjem ovog zakona pokušavaju ugasiti druge organizacije poslodavaca?

-Prosto ne mogu i ne želim da vjerujem da je neko ovako koncipirao odredbu zakona da bi, kako rekoste, ugasio druga poslovna udruženja jer to niko razuman ne bi učinio. Ne mislim da je to bio povod, već želja da se svi poslovni subjekti objedine kako bi se jednostavnije i lakše rješavala određena pitanja i problemi koje realni sektor ima, što je samo po sebi problematično iz više razloga. Prije svega, ko garantuje, uz sve poštovanje, da će se u PKCG kvalitetnije i efikasnije rješavati pitanja koja se tiču biznisa nego u drugim udruženjima? Ima dosta važnih pitanja za biznis koja su ostala poslovna udruženja rješavala i dala veliki doprinos u tom pravcu. MBA ima stabilno članstvo. Ljudi iz biznisa znaju da MBA, kao prva tržišno orijentisana poslovna asocijacija u Crnoj Gori, ulaže maksimalne napore u stvaranje što kvalitetnijih uslova za razvoj biznisa na svim nivoima. Ne kažem da ne može biti negativnih efekata od usvajanja ovog zakona, ali to, naglašavam, nije primarni motiv našeg reagovanja. Nas su motivisali drugi razlozi, koji se tiču funkcionisanja tržišne ekonomije na temeljima slobodnog preduzetništva, slobodne konkurencije, ekonomskih sloboda koje podrazumijevaju lični izbor, dobrovoljnu razmjenu i sigurnost privatnog vlasništva. Uvjereni smo da ne treba donositi zakone niti podzakonske akte koji su u suprotnosti sa ovim što sam naveo.

(Opširnije u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *