UniCredit predstavio alat prekogranične isplate u realnom vremenu

Dodajte komentar

Italijanska banka UniCredit kreirala je rješenje za prekogranična plaćanja u realnom vremenu,  u skladu sa šemom Evropske unije – SEPA Instant kreditni transferi (SCT Inst), objavljeno je u petak (5. januara).

Prema magazinu Global Trade, UniCredit je razvio rješenje za plaćanje u realnom vremenu između Italije i Njemačke i takva prva transakcija je trajala 2,5 sekunde, rečeno je iz banke. UniCredit je prva banka koja nudi plaćanja u realnom vremenu u Njemačkoj.

Iz UniCredit-a je takođe navedeno da su oni prvi koji koriste šemu evropskih platnih vijeća (EPC) SCT Inst za prekogranična plaćanja.

“Uvjek smo imali za cilj da razvijemo rješenje instant plaćanja za naše klijente”, rekao je ispred UniCredit-a jedan od predsjednika korporativnog i investicionog bankarstva, Gianfranco Bisagni. Dodao je: “mi smo uzbuđeni zbog pogodnosti koje će ova nova usluga donijeti našim klijentima – promovisanje brzine i transparentnosti kroz 24-časovnu, 365-dnevnu pokrivenost i obavještjenja o uspješnim plaćanjima u realnom vremenu. “

Šema podržava transakcije do 15.000 eura. Usluga UniCredit-a trenutno omogućava plaćanja u realnom vremenu za uplate u Italiji i Nemačkoj, a isplate u Nemačkoj. Iz banke je saopšteno da planiraju da u narednom mjesecu uvedu mogućnosti isplata u Italiji.

Pored rješenja za brže plaćanje, UniCredit takođe razmišlja o proširenju putem kupovine njemačke kompanije Commerzbank AG, što se navodi i u izvještajima od septembru prošle godine. U izvještajima je navedeno da banka razgovara sa zvaničnicima Njemačke vlade o potencijalnom postizanju dogovora, ali je istaknuto da je kratkoročno preuzimanje malo vjerovatno. U kombinaciji, vrijednost imovine bi tada iznosila 1.6 trliona dolara i proširio bi se UniCredit-ov pristup malim i srednjim preduzećima (SMB).

Evropski savjet za plaćanja je prvi put pokrenuo SCT Inst šemu prošlog septembra u nekoliko evropskih država članica. Zvaničnici planiraju proširiti uslugu na više od 34 zemlje u regionu i vratiti limit transakcije od 15.000 eura u novembru.

“Svojim brojnim prednostima, SCT Inst šema u potpunosti učvrštava evropska plaćanja bilo gdje i bilo kada u digitalnom svijetu”, rekao je Javier Santamaria, predsjedavajući EPC-a, kada je šema pokrenuta. “SCT Inst je jedina regionalna inicijativa ove vrste na svijetu. Evropska platna zajednica može biti ponosna na posao koji je postignut kako bi trenutni transferi euro kredita postali realnost danas. Mogu samo podstaknuti one koji se nisu pridružili SCT Inst-u, da to urade je što prije. Ova poboljšana integracija evropskih plaćanja imaće ogromne prednosti za evropske potrošače i preduzeća“.

Izvor: Pymnts.com; Prevod: Bankar.me, 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *