Preduzetnik sa 40: Mislite da ste prestari? Razmislite ponovo

Dodajte komentar

Osnivač McDonaldsa Ray Croc, prodavao je čaše i sokovnike do svoje 52, Andrea Bocelli pjevao je po barovima do 33, osnivač kozmetičke kompanije Mary Kay, Mary Kay Ash, je prodavao knjige do svoje 45…

Kada Hollywood portretira preduzetnika – početnika, tada je u 90% slučajeva riječ o muškoj osobi u ranim dvadesetima. Studira ili razmišlja o napuštanju studija. Jedva spaja kraj s krajem. Frizura mu je nalik kokošinjcu, nosi traperice, vansice i gornji dio trenirke.

Kada Hollywood portretira uspješnog poslovnog čovjeka, onda je riječ o uglađenom i školovanom tipu koji već u svojoj 40-oj trguje uzduž i poprijeko, ima apsolutno sve pod kontrolom, a u svakodnevnim poslovima mu pomaže mlada asistentkinja. Treba li spominjati prilično težak bankovni račun.

Ovi stereotipi uvijek su nam zanimljivi – na filmu. No, šta kada govorimo o stvarnosti? Znate ono, kada zagazite u 40-te, imate nešto fakulteta, uspješni ste ali i nezadovoljni trenutnim poslom pa razmišljate da pokrenete svoj. Ovaj scenario rijetko se može vidjeti u filmu, a ako da, onda je u većini slučajeva riječ o ‘životnoj drami’. Iako tako ne bi trebalo biti. Naime, prema brojnim informacijama upravo je ovo magična brojka kada postati preduzetnik.

Ako razmišljate ‘filmski’, nema sumnje da će se u glavi stvoriti zbrka jer defaultu ne pripadate ni u jednu od gore navedenih grupa. Nit ste mladi, a nema niti debelog računa na vidiku. Ispada da ste debelo zakasnili i da nešto s vama nije u redu. No, to je filmski pristup.

Vvećina vrlo uspješnih ljudi do svog statusa nisu došli u dvadesetima, nego su svoje prave i lukrativne poslove pokrenuli kasnije: u svojim 30, 40 i često u 50-im godinama života. Dakle nakon decenija prikupljanja radnog iskustva.

U tom razdoblju, dogodili su se uspjesi i neuspjesi. Usponi i padovi. Uslijed svega toga u njima je rasla i stasala jedna nova osoba. Ona s iskustvom i neodoljivom željom da krene naprijed, pitanje je hoćete li joj to i dopustiti.

Lijepo se to vidi u infografici organizacije Funders and Founders. Prema njoj, osnivač McDonaldsa Ray Croc, prodavao je čaše i sokovnike sve do svoje 52. Osnivač kozmetičke kompanije Mary Kay, Mary Kay Ash, je prodavao knjige sve do svoje 45.

Poruka infografike bode u oči i kaže: Ne bojite se svojih 40-ih i novog početka! Vremena svakako imate, a i prilično dobrih šansi.

Dosad ste, naime, upoznali kako radi sistem , naučili poneku životnu mudrost i upili neke navike uspješnih poslovnih ljudi. Vjerovatno ste i čitali dobre poslovne knjige. Uostalom, pogledajte infografiku i primjere nekih uspješnih podiuzetnika koji su novu stranicu (p)okrenuli u kasnijim godinama života.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *