Beogradska berza: Koliko je daleko od berzanskog svijeta?

Beogradska berza je u prošloj godini uspjela donekle da isprati rast globalnih tržišta, ali je po pokazanim karakteristikama domaće akcionarstvo nastavilo da odudara od uređenog berzanskog svijeta.

Drugu godinu zaredom srpsko tržište akcija zabilježilo je rast vrijednosti, ovaj put jednocifrenom stopom rasta od nepunih šest odsto odnosno skoro deset procenata realnog prinosa korigovanog za jačanje dinara u odnosu na euro. Promet akcija je porastao skoro 30 procenata u odnosu na 2016. godinu, ali je ostao prilično skroman – 67,9 miliona eura (prosječan dnevni promet od oko 270 hiljada eura).

Rastu prometa najviše je doprinijelo preuzimanje Energoprojekta čime je nastavljen trend konsolidacije vlasništva na domaćoj berzi, sa sve minornijom količinom akcija raspoloživih za trgovanje. Da bude još gore, preuzimanje najvećeg domaćeg građevinara još jednom je pokazalo sve slabosti domaćeg akcionarstva, potvrdivši da odsustvo investitora na domaćoj berzi predstavlja sve samo ne puku slučajnost. U bici za Energoprojekt moglo se svašta vidjeti – postupanje zainteresovanih strana mimo svih legalnih okvira, regulatorno tijelo nedoraslo situaciji, država kao manjinski akcionar u ulozi glavnog statiste… Stoga i ne čudi masovan odziv akcionara na prodaju akcija, dok je potvrda ispravnosti ovog postupka stigla u potonjem padu cijene akcija od tridesetak procenata.

Rastu Beogradske berze u protekloj godini najviše je doprinio Aerodrom “Nikola Tesla”, prije svega usljed sprovođenja koncesionog postupka za ovu kompaniju. Ovaj kratkoročni dobitak za investitore biće u slučaju izbora koncesionara novi gubitak za tržište jer će još jedna, koliko toliko likvidna hartija, u dugom periodu postati tek ikebana domaće berze. Doprinos skoku tržišta prošle godine dale su visokim dvocifrenim stopama rasta i najmanje kompanije indeksne korpe (Metalac, Impol Seval, Jedinstvo Sevojno), prije svega usljed njihovog dobrog poslovnog trenda. Naftna industrija Srbije, uprkos snažnom preokretu poslovanja i poboljšanju profitabilnosti, nije uspjela da zabilježi rast vrijednosti u 2017, prije svega usljed očitog odsustva krupnijih portfeljnih investitora. NIS kao najveća domaća kompanija polako postaje zatočenik nelikvidnog tržišta, premda je ostao rijetka karika domaće berze koja podsjeća na funkcionisanje uređenih tržišta.

Na globalnom nivou, viđen je snažan rast ključnih tržišta na krilima obećanja nove američke administracije (poreska reforma, državne infrastrukturne investicije, deregulacija), koji je u više navrata tokom godine dovodio do novih berzanskih rekorda. Glavni američki berzanski pokazatelji porasli su lani u prosjeku preko 20 procenata, čemu je doprinijelo i veliko slabljenje dolara od oko 14 odsto. Predvodnik talasa rasta ponovo su bile tehnološke kompanije, premda su natprosječne prinose donijeli i tradicionalni američki biznisi (mahom stacionirani u korpi Dow Jones 30). Glavno tržište eurozone, Njemačka, skočilo je 12,5 procenata, prije svega usljed nastavka dobrih rezultata ove izvozne privrede koju nije osujetilo ni jačanje eura koji je stigao do dvogodišnjeg maksimuma u odnosu na dolar.

Proteklu berzansku godinu obilježilo je i tržište kriptovaluta, koje je nakon abnomarnog rasta pred kraj 2017. dobilo sve karakteristike piramidalne sheme. Rekordno visoki nivoi svjetskih berzi, mahom posljedica aktivnosti centralnih banaka u godinama za nama, povisili su apetite ulagača, koje obično prati ignorisanje rizika. Dovoljan razlog da se u 2018. dobrano preispita opravdanost aktuelnih vrednovanja finansijskih instrumenata, bilo da su to akcije najpoznatijih svjetskih kompanija ili tehnološke novotarije poput bitcoina.

Autor: Nenad Gujaničić, Momentum Securities; Izvor: B92

Check Also

Prof. dr Maurizio Dallocchio, Univerzitet Bocconi: Investitori mogu diverzifikovati svoj portfolio ulaganjima u CG

„Investitori koji razmišljaju o diverzifikaciji svog portfolija mogu naći dobro poslovno okruženje u Crnoj Gori. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.