Zabilježen najveći rast privrede eurozone od 2011. godine

Dodajte komentar

Kompanija za finansijske informacije IHS Markit saopštila je da je u 2017. godini zabilježen najveći rast privrede eurozone u posljednjih sedam godina.

Markit je naveo da je njegov indeks nabavke u privredi porastao na 58,1 poena u decembru, sa 57,5 prethodnog mjeseca. Sve vrijednosti iznad 50 ukazuju na rast, a decembarski rezultat je najviši od februara 2011, što nagovještava impresivan tromesečni rast od 0,8 odsto.

„Zvjezdani kraj 2017. u eurozoni je zaokružio najbolju godinu u više od deset godina, nastavaljući da osujećuje rasprostranjeno strahovanje da će jačanje političke neizvjesnosti omesti privredni rast”, rekao je Markitov glavni ekonomista Kris Vilijamson.

Posebno ohrabrujuće za eurozonu, koja je posljednju deceniju provela pod stalnim pritiskom kriza, jeste to što je prisutan rast u većini zemalja, a ne samo u najvećoj, Njemačkoj. Bolja situacija se osjetila i u Irskoj i Italiji, koje su prethodnih godina zaostajale, što je dodatno uticalo na vjerovanje da je eurozona izašla iz dužničke krize i da je sada u ciklusu rasta koji će smanjiti nezaposlenost.

Zapošljavanje je najvišem nivou za 17 godina. Međutim, iako su se ekonomske okolnosti promijenile, plate nisu značajnije porasle.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *