Poglavlje 17: Crna Gora će tražiti da zadrži euro

Dodajte komentar

Crna Gora nije otvorila pregovaračko poglavlje 17 (evropska i monetarna unija) do kraja prošle godine zbog toga što sve zemlje članice EU, njih 28, treba da daju mišljenje na predlog zajedničke pozicije koja sadrži predlog mjerila za zatvaranje poglavlja. Očekujemo da će se poglavlje otvoriti u prvoj polovini ove godine. To je “Vijestima” kazala savjetnica viceguvernera za finansijsku stabilnost u Centralnoj banci i šefica radne grupe za to poglavlje Milica Kilibarda.

Ranije je bilo najavljeno da će poglavlje 17 biti otvoreno do kraja 2017. godine.

“Crna Gora je prvo mjerilo za otvaranje poglavlja ispunila 25. maja 2016. godine, a drugo mjerilo je ispunjeno 30. marta 2017. godine. Pregovaračka pozicija je usvojena na Vladi 30. juna 2017. godine, a u julu je proslijeđena EK. Iako je očekivanje obje strane bilo da će se poglavlje otvoriti do kraja 2017. godine, do toga nije došlo. Osnovni razlog je procedura EK. Naime, na predlog zajedničke pozicije koja sadrži predlog mjerila za zatvaranje poglavlja, a koju je pripremila EK i razmatrao je Savjet EU, mišljenje treba da da 28 zemalja članica EU”, objasnila je Klibarda.

Ona je dodala da je crnogorska strana ispunila sve postavljene zahtjeve za poglavlje 17 u ovoj fazi pregovora, te da će se kada se otvori poglavlje znati tačno šta su mjerila za njegovo zatvaranje.

Jedno od pitanja koje treba da se riješi u okviru ovog pregovaračkog poglavlja je hoće li Crna Gora zadržati euro kao svoju zvaničnu valutu. Crna Gora će u pregovorima sa EU tražiti da zadrži euro kao zvaničnu valutu.

Evropska komisija (EK) u svim izvještajima napominje da je Crna Gora jednostrano uvela euro 2002. godine. To je urađeno uz prećutnu saglasnost evropskih zvaničnika.

Iz CBCG su ranije isticali da gotovo da ne postoji vjero vatnoća da će Crna Gora u toku pregovara o pristupanju EU dobiti zahtjev da se ukine euro kao zvanično sredstvo plaćanja.

U slučaju napuštanja eura, crnogorski zvaničnici navode da bi se država suočila sa određenim rizicima, kao što su povećana inflatorna očekivanja, pogoršanja fiskalnih disbalansa, rast sive ekonomije, smanjenje stranih direktnih investicija i na kraju ekonomska recesija, Crna Gora je istalda da će težiti da ispuni kriterijume za približavanje evrozoni, da je saglasna da će se pitanje njenog korišćenja eura riješiti tokom pristupnih pregovora, navodi EK u jednom od ranijih izvještaja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *