Najveći trendovi društvenih medija za biznis koji će obilježiti 2018.

Dodajte komentar

U prilog tome koliko su dominantna poslovna sredstva društveni mediji bili tokom 2017. godine najbolje govore podaci o poslovnim rezultatima najvećih svjetskih kompanija.

Facebook je u trećem kvartalu objavio najveću zaradu ikada, udvostručenu u odnosu na prethodnu godinu. Oglasi za mobilne uređaje su bili toliko popularni da se ova društvena platforma suočila sa manjkom oglasnog prostora, iako je ovu uslugu naplaćivala više nego ikad. U međuvremenu, mreža je prekoračila brojku od preko 2 milijarde korisnika, koja sada ima korisničku bazu od oko trećine ukupnog stanovništva na planeti.

Iza ovih brojeva nalazi se realizacija među da su društveni mediji jedini najefikasniji način da se dođe do publike, a tinejdžeri (tj. Sjutrašnji potrošači) koji sada troše devet sati dnevno na društvenim platformama. Nezasiti apetit za oglašavanje među korisnicima, pokazuje da kompanije sada troše više novca na društvene i digitalne oglase nego na TV oglašavanje.

Međutim, dominacija ovih trendova pretpostavlja da će u 2018. godini doći do usporavanja. Evo pogleda na pet ključnih faktora koji će uticati na to kako preduzeća koriste društvene medije u narednoj godini:

Nema više organskog reach-a na društvenim mrežama

Godinama se broj organskih pregleda Facebook kampanja smanjivao, pa je tako pao niže od 2%. Čini se da će Facebook konačno u potpunosti ukinuti organski domet na News Feedu. Ove jeseni, društvena mreža je razvila novi “Explore Feed”, koja će voditi update kompanija. Testiranje je već počelo u nekim zemljama, i ono obuhvata zabranu pominjanje kompanija u  člancima kompanija i njihovo uklanjanje u popularnim vijestima.

Rješenje za ove promjene je plaćanje. Ove promjene pokazuju da će Facenbook od sada biti društvena mreža koju će kompanije morati da plaćaju za oglašavanje. Da biste došli do publike preko News Feed-a – to će Vas koštati. S obzirom na to da se 51% kompanija trenutno bori sa nedostatkom budžeta za oglase u društvenim medijima, ovo može da se pokaže kao poziv za buđenje u 2018. godini.

Možete da pravite video klipove i da ne brinete da li će postati viralni 

Video je budućnost, ne samo društvenih mreža, već i interneta. Cisco predviđa da će do kraja 2018. godine 82% internet saobraćaja biti video sadržaj. Facebook, Instagram, YouTube, Snapchat i Twitter… sve društvene mreže preferiraju video sadržaje.

Međutim, cijela ova ideja ima jednu manu, u trci da zasluže još jedan pregled, klik ili lajk, veliki broj kompanija propušta širu sliku: ko gleda vaš video i kako video na njega utiče je mnogo važnije od broja pregleda i pretplaćenih gledalaca. Video ne mora da bude viralan da bi vam obezbijedio maksimalnu korist.

Povratak QR kodova

Ove jeseni, Apple je ubacio neočekivani sistem ažuriranja za svoj novi iOS 11: izvorni čitač QR kodova. Sada, sve što treba da uradite je da usmjerite kameru vašeg iPhone-a na kod, i automatski će se aktivira. Kodovi se mogu koristiti za prijavljivanje na Wi-Fi mreže (bez ukucavaanja lozinke), kupovinu na PayPalu i slanje unaprijed popunjenih tvitova i tekstova.

Era milisekundnog marketinga

Neki od osnovnih zadataka društvenih mreža – od određivanja optimalnog vremena za objavljivanje nekog posta ili pronalaženje sadržaja za dijeljenje – već su automatizovani. Ali 2018. godine, očekujte da AI i srodni alati odigraju sve važniju ulogu u dijeljenju poruka. Tehnologija će omogućiti testiranje stotina varijacija oglasnog marketinga. Umjesto da morate da pogađate koji tekstovi i koje slike će imati najveći broj klikova, korisnici će moći da automatizuju kampanje tako da se najuspješniji postovi odmah budu boostovani najširem krugu publike.

Cloudovi poslovnih softvera če podići svoju ulogu na društvenim mrežama na novi nivo

Microsoftova kupovina LinkedIna za 26 milijardi dolara je pokrenula trku među velikim prodavcima softvera za integraciju i nadogradnju funkcija društvenih medija. Microsoft je već podstakao integraciju masovnih profesionalnih stranica poput LinkedIn-a u Outlook-a i Dinamics 365, što znači da preduzeća mogu odmah da budu upućena u podatke o perspektivama kompanija, a korisnici će moći da personalizuju e-poštu i poruke.

Ekonomski.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *