Cijene u marketima veće do dva odsto

Dodajte komentar

Maloprodajne cijene u dijelu crnogorskih marketa povećane su do dva odsto od 1. januara, kada je počela da se obračunava nova stopa PDV-a.

Trgovci su, prema informacijama Dnevnih novina, uglavnom zadržali raniji iznos marže, ali ima i onih koji su promjenu poreske stope iskoristili i da povećaju osnovne cijene proizvoda. U marketima, kao i na drugim prodajnim mjestima, povećane su i cijene akciznih proizvoda (alkohol, cigarete, gazirana voda koja se zaslađuje), što je dovelo i do poskupljenja u većem dijelu ugostiteljskih objekata.

Kada je riječ o velikim trgovačkim lancima, cijene je povećala Domaća trgovina čiji marketi posluju pod brendom Aroma, dok su Voli i Merkator odlučili da ih ne mijenjaju do isteka zaliha i tako dovedu potrošače u svoje objekte.

“Kada je riječ o artiklima i prozvodima koji se najčešće kupuju, cijene do sada nijesu povećane, mada primjenjujemo novu poresku stopu. Potrošači su stekli utisak da je došlo do povećanja jer su istekle novogodišnje akcije”, kazali su Dnevnim novinama u Voliju, dodajući da će se truditi da što duže zadrže postojeće cijene, ali da će to biti teško nakon isteka zaliha.

Isti odgovor su dobili i u kompaniji Merkator Crna Gora, u čijem su vlasništvu Idea marketi.

“Idea prodavnice nijesu povećale cijene proizvoda zbog više stope PDV-a. Napominjemo da to ne važi za robu na koju je došlo do promjene akcize 1. januara”, saopštili su iz Merkatora.

Predsjednik države Filip Vujanović apelovao je u srijedu na trgovce da ne povećavaju cijene proizvoda, navodeći da “bi se radovao i poštovao napor svih onih u maloprodajnoj mreži koji bi žrtvovali nešto svog za kvalitet života građana i očuvanje cijena”.

“Vjerujem da će se uložiti napor da se ne povećavaju maloprodajne cijene iako su se, očigledno, imputi za maloprodajne cijene povećali. Jer kao što znate, kad se ti imputi smanjuju te se cijene ne smanjuju. Tako da vjerujem da se negdje u trgovačkoj marži može naći prostora da se ne povećavaju cijene”, rekao je Vujanović.

Cijene hljeba, mesa, mlijeka bez promjena

Osim opšte stope PDVa od 21 odsto, u Crnoj Gori se primjenjuje i niža stopa od sedam odsto, čiji se iznos nije mijenjao već duže vrijeme.

Ona se obračunava na proizvode koji predstavljaju najznačajniji dio potrošačke korpe, među kojima su hljeb, brašno, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, mast, ulje, šećer…, pa su njihove maloprodajne cijene ostale na prošlogodišnjem nivou.

Niži PDV obračunava se, pored ostalog, i na hranu za odojčad, udžbenike i ljekove.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *