U bankama 1,64 milijardi eura

Banke su na kraju oktobra odobrile kredite od ukupno 2,73 milijarde eura, što je rast od 1,2 odsto na mjesečnom nivou. U odnosu na oktobar prošle godine odobreno je 9,2 odsto više kredita, pokazuju podaci Centralne banke.

“Odnos između kredita i depozita u okgobru je bio niži u odnosu na isti mjesec prošle godine i iznosio je 0,86 odsto”, piše u novom Biltenu CBCG.

Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od privrede i stanovništva, 75,4 odsto.

Ukupni depoziti su na kraju oktobra na mjesečnom nivou zabilježili rast od 1,6 odsto na 3,19 milijardi eura, dok su na godišnjem nivou porasli čak 12,2 odsto. Oročeni depoziti činili su 39 odsto ukupnih, a oni po viđenju 60,3 odsto.

U strukguri oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti tri mjeseca do jedne godine, 49,8 odsto. Depoziti ročnosti od jedne do tri godine činili su 37,3 odsto. Ukupni depoziti stanovništva na kraju oktobra iznosili su oko 1,64 milijarde eura, 1,5 odsto više nego u septembru, dok su u poređenju sa istim mjesecom prošle godine porasli deset odsto. U ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni su činili 47,8 odsto, a oni po viđenju 52,2 odsto.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.