Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović: Za veće zapošljavanje treba lakše otpuštanje

Dodajte komentar

Na privredu je lani negativno uticalo visoko prisustvo sive ekonomije, nelikvidnost i otežan pristup kreditima, iako su ostvareni pozitivni pomaci, naveo je u intervjuu Pobjedi predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović, koji je na toj funkciji od 1. januara.

Prema njegovim riječima, aktivnosti PKCG će biti usmjerene na stvaranje povoljnih uslova privređivanja, podizanje konkurentnosti privrede, obrazovanje kadrova za potrebe privrede, poslovno povezivanje sa ino-partnerima, promociju resursa i potencijala investitorima, internacionalizaciju preduzećai intenzivnije uključivanje privrede u evropske projekte posredstvom učešća PKCG.

“Da bi ostvarili ove ciljeve, razvij aćemo kapacitete komorskih službi, koje će posjetiti sve privredne subjekte, evidentirati njihove kapacitete i probleme i pružiti im informacije o mogućnostima da svoje interese ostvare preko PKCG. Napravićemo sopstvenu bazu podataka o svim preduzećima i snažno podržavati domaće proizvođače, afirmisati kvalitet njihovih proizvoda i usluga i dati puni doprinos podizanju njihove konkurentnosti”, kazao je Golubović.

POBJEDA: Kako kao privrednik ocjenjujete prošlu godinu?

GOLUBOVIĆ :Našu ekonomiju u 2017. karakteriše rast BDPa, zaposlenosti, zarada, obima usluga, posebno u turizmu, građevinarstvu i saobraćaju, neto stranih investicija, poreskih prihoda, depozita, kredita i aktive banaka, ali i visoka stopa nezaposlenosti, visok deficit robnog prometa sa inostranstvom i visoka stopa javnog duga.Visoka stopa nezaposlenosti je jedan od osnovnih problema, jer tržište rada karakteriše nefleksibilnost, neusklađenost ponude i tražnje, te angažovanje velikog broj a nerezidenata. Visok deficit robne razmjene dobrim dijelom se pokriva suficitom od usluga, posebno u turizmu, saobraćaju i građevinarstvu. Na osnovu makroekonomskih pokazatelj a ekonomija je u 2017. godini prevazišla planove, čime su postavljena visoka očekivanja za tekuću godinu.

POBJEDA: Koji su najveći izazovi bili u 2017?

GOLUBOVIĆ: Prije svega visoko prisustvo sive ekonomije, nelikvidnosti i otežan pristup kreditima. Aktivnosti IRF-a i izdašnost agrobudžeta su pozitivni. Visoke stope i veliki broj poreza, naknada i taksi, posebno na lokalnom nivou, su barijere u poslovanju. Nedostatak kvalifikovane radne snage takođe negativno utiče na poslovni ambijent. Velika su očekivanjaod reforme obrazovnog sistema, posebno od uvođenja dualnogobrazovanja i praktičnog rada.
Regulatorni okvir, posebno zakoni o radu, o privrednim društvima, o javnim nabavkama kao i nepostojanje regulative o privatno-javnom partnerstvu i koncesijama za javne usluge negativno utiču na privređivanje. Potrebno je stalno uključivanje privrede, posredstvom Komore, prilikom izrade propisa koji direktno utiču na poslovanje.

POBJEDA: Da li će povećanje PDV-a i akciza oslabiti konkurentnost privrede i usloviti povećanje nelegalnog poslovanja?

GOLUBOVIĆ: Normalno je da privrednici imaju negativan stav na povećanje poreza, akciza i bilo kojeg fi skaliteta. Sa druge strane razumiju potrebu stabiliza cije javnih finansija, ali i ukazuju na potrebu energičnijeg rada državnih organa, posebno inspekcijskih služi, na zaštiti od neformalnog tržišta. Budući da će povećanje PDV-a za dva odsto potencijalno oslabiti konkurentnost, neophodno je razmotriti i druge modalitete za saniranje javnih finansija, koji će istovremeno održati i unaprijediti konkurentnost. Tu se prije svega misli na dalju diferencijaciju PDV-a uvođenjem dodatne niže stope za osnovne prehrambene proizvode, za ugostiteljske usluge u svim turističkim objektima, bez obzira na kategoriju, te na sirovine i prerađevine od njih (meso, mlijeko, brašno). Ovo povećanje PDV-a neće značajno uticati na cijene, što nije slučaj sa akciznim proizvodima, ali će se negativno odraziti na konkurentnost.

POBJEDA: Koliko ste zadovoljni Nacrtom zakona o radu i da li smatrate daje aktuelni zakon bio biznis barijera?

GOLUBOVIĆ: Niz godina privrednici ukazuju na potrebu da se oblast radnih odnosa uredi na cjelovit i moderan način. Aktuelni zakon je loše ocijenila privreda, najviši predstavnici Vlade, investitori, predstavnici EU, Svjetske banke i sami zaposleni. Uz visoke troškove rada, najčešće se kao prepreka većem zapošljavanju navodi visok nivo zaštite zaposlenih.Na jednu verziju prijedloga zakona o radu u PKCG su iskazali nezadovoljstvo i dostavili veliki broj primjedbi. Očekujemo da usaglašeni prijedlog, prije usvajanja, bude prezentiran privrednicima u PKCG.U javnosti je stvoren pogrešan utisak da su poslodavci protiv rada na neodređeno vrijeme. Naprotiv, oni predlažu ugovor na neodređeno uz mogućnost liberalnog otkazivanja.

POBJEDA: Koliko je Crna Gora privlačna za investitore?

GOLUBOVIĆ: Podatak daje u Crnoj Gori prisutan veliki broj renomiranih stranih kompanija dovoljno govori da smo poželjna investiciona destinacija, čemu će posebno doprinijeti članstvo u NATO. Obezbjeđenje pravne sigurnosti i predvidljivi uslovi poslovanja su važne pretpostavke za investicione aktivnosti, a potrebno je energičnije promovisati prirodne resurse i komparativne prednosti ekonomije. Neophodno je nastaviti unapređenje uslova za investiranje, prvenstveno kroz dalji razvoj biznis zona. Time će se doprinijeti intenzivnijem korišćenju potencijala i privlačenju investicija, posebno u realni sektor. Unapređenje saobraćajne infrastrukture, regionalne povezanosti i bolje saobraćajne dostupnosti su važni preduslovi za razvoj privrede.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *