Marković: Postoje ozbiljne ponude za TE Pljevlja i EPCG

Dodajte komentar

Vlada ima ozbiljna i velika interesovanja kredibilnih partnera, kada je riječ o drugom bloku Termoelektrane Pljevlja i Elektroprivredi, ocijenio je premijer Duško Marković.

On je juče, boraveći u posjeti Bijelom Polju, kazao da Vlada ne traži partnera, te da već postoje mnogi zainteresovani.

“Pažljivo razmatramo svako interesovanje i vjerujem da ćemo već u prvom kvartalu imati ozbiljne, snažne i primjenjive odluke. Interesovanja su svakodnevna i imaćemo problem da se opredijelimo za najbolje'”, kazao je Marković.

On je, komentraišući raskid ugovora sa češkom kompanijom Škoda Praha, kazao da je postojao međunarodni ugovor da sa tom firmom realizuju izgradnju drugog bloka, ali da je došlo do problema u finansiranju projekta.

“Mi smo im dali cijelu godinu dana da pronađu novi model finansiranja i pokretanje projekta. Nažalost, nijesu uspjeli i Elektroprivreda i njen upravljački odbor su dobili instrukcije od Vlade u kom pravcu treba da ide”, kazao je Marković.

On je saopštio da stvaraju pretpostavke za obezbjeđivanje uslova za izgradnju drugog bloka i hitnu rekonstrukciju, odnosno ekološku sanaciju prvog bloka TE Pljevlja. To će, kako je kazao, doprinijeti radu prvog bloka još dvadesetak godina i stvoriti uslove za brzu toplifikaciju Pljevalja.

Vlada je odlučila da 27. decembra okonča saradnju sa kompanijom Škoda Praha, zbog neprihvatljivog modela finansiranja koji je predložila ta firma. U Elektroprivredi su naveli da ostaju posvećeni izgradnji drugog bloka TE Pljevlja i da će do kraja januara ove godine predložiti alternatvino rješenje realizacije projekta.

(Opširnije u Dnevnim novinama)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *