Stambeni krediti ostaće povoljniji

Dodajte komentar

Građani od banaka u ovoj godini mogu očekivati da ostanu povoljniji stambene kredite za koje su kamate dostigle istorijski minimum od četiri odsto i još povoljnije usluge za korišćenje on line i elektronskog bankarstva.

To su za Vijesti kazali u crnogorskim bankama.

Oni ističu da ističu da ne treba na sve kredite očekivati dalji pad kamatnih stopa koje su u prethodnom periodu bilježile smanjenje, ali ni povećanje kamata na štednju. Kada je riječ o kamatama na štednju one će, kako objašnjavaju, zavisiti od trendova na evropskom tržištu gdje je višak novca u bankama uticao da te kamate bilježe pad.

U Hipotekarnoj banci su kazali da je 2017. godina bila godina snažne afirmacije stambenih kredita na crnogorskom tržištu i da su kamate dostigle istorijslci minimum od četiri odsto, te da iste uslove treba očekivati u 2018. godini.

“Prethodna godina je bila definitivno godina snažne afirmacije tog proizvoda na crnogorskom tržištu. Filijale velikih stranih banaka, kojima su izvori sredstava znatno povoljniji od onih dostupnim domaćim banakama, snizile su svoje kamatne stope i dovele ih do istorijskog minimuma. To znači da se građanin u prethodnoj godini mogao zadužiti i po kamati od četiri odsto. Analitičari očelcujuju slične uslove u ovoj godini, ali sa blagim rastom referentne kamatne stope (euribor), koja bi pred kraj 2018. godine trebalo da izađe iz negativne zone. U prilog ovoj tezi ide i oporavak američke ekonomije, gdje je već zabilježen rast osnovnih kamatnih stopa“, objasnili su u Hipotekarnoj banci.

U Erste banci su istakli da su banke u prethodne dvije godine bile vrlo aktivne u kreiranju različitih povoljnosti koje prate stambene kredite i očekuju da će to biti nastavljeno i u 2018. godini.

“U posljednih 18 mjeseci možete uzeti stambeni kredit po stopi koje se kreću već od 3,99 odsto, što je znatno niže nego prije nekoliko godina. Ni jesu samo kamatne stope snižavane, već postoje i druge vrste podsticaja koje se vežu uz stambene kredit. Na primjer, Erste banka preuzima na sebe trošak procjene nekretnine, obezbjeđuje klijentu uštedu od 60odsto za neophodnu polisu životnog osiguranja, nudi usluge elektronskog bankarstva bez mjesečne pretplate. To će biti nastavljeno i u 2018. godini”, kazali su u Erste banci.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *