Predviđanja iz Kopenhagena: Strahoviti pad eura i pojava nove valute

Dodajte komentar

Valutne krize i novine na berzama, kineski ekonomski trendovi i ženska dominacija u biznisu. Šta nas očekuje u 2018. godini i treba li da se plašimo?

„Mir je skupio energiju za nevjerovatan i potpuni potres u 2018. godini“, smatraju u „Sakso banci“. Petnaest godina zaredom danska investiciona onlajn-banka objavljuje svoja „šokantna predviđanja“. I sada je dala svoju viziju deset tačaka koje će potresti svijet u nastupajućoj godini.

Kad se govori o bogatstvu, kineski internet gigant — transnacionalna korporacija „Tencet holding“ će postati najveća na svijetu: već sada su njene akcije duplirane. Zapanjujuća je i njeno nedavno unovčavanje mesindžera „We Chat“, koji ima milijardu korisnika mjesečno.

Ako se može vjerovati Dancima, nova godina će umnogome biti „kineska“. Na primjer, makrostrateg iz „Sakso banke“ Kaj van Petersen brojkama dokazuje da će 2018. godina biti poslednja srećna godina za bitcoin. A zatim mu slijedi smrt i zaborav. Ko će ga uagušiti? Kina, gdje će se pojaviti državna kriptovaluta i zabraniti druge vrste sličnih digitalnih aktiva. Osim toga, Kina je nesumnjivi lider među uvoznicima nafte.

Počeće da zaključuju naftne sporazume isključivo u juanima. Tako da se očekuje pojava nove valute — petrol juana.

Međutim, ako se jedan bogati, neko drugi će obavezno siromašiti. U 2018. godini stručnjaci iz danske banke prognoziraju da će euro izvršiti svoj posljednji proboj naprijed… očajnim padom. I japanski jen očekuje isti katastrofalni pad, gori nego pad eura. Ipak, južnoafrička valuta rend će postati lider rasta među valutama zemalja u razvoju i približiće se euru i juanu. Uopšte, „Sakso banka“ predlaže da se radujemo zbog Afrike. Zimbabve će povratiti slavu „afričke žitnice“, a život će se u cjelini poboljšati na Crnom kontinetu.

Jedino predviđanje iz Kopenhagena koje je dobro i ne uznemirava je da muško lice svjetskog biznisa polako ali sigurno prelazi u žensko. Glavni ekonomista „Sakso banke“ Stin Jakobsen uvjerava da broj žena u poslovanju raste geometrijskom progresijom.

(Sputnjik)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *