Naslovne strane dnevnih novina za 3. januar – Najvažnije vjiesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Regulatori plijen koji vlast dijeli

Izbor novog saziva Komsije za hartije od vrijednosti (KHOV) je farsično i brzopotezno rješenje koje ne doprinosi vraćanju povjerenje u tržište kapitala. Uz to, to je i dokaz da vlast i dalje tretira regulatome agencije kao plijen koji treba raskomadati i podijeliti među koalicionim partnerima. To su za Vijesti ocijenili nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović i ekonomski analitičar i bivši poslanik Mladen Bojanić.

Stambeni krediti ostaće povoljniji

Građani od banaka u ovoj godini mogu očekivati da ostanu povoljniji stambene kredite za koje su kamate dostigle istorijski minimum od četiri odsto i još povoljnije usluge za korišćenje on line i elektronskog bankarstva. To su za Vijesti kazali u crnogorskim bankama.

Bez granica do 500 miliona potrošača

Crnogorska preduzeća će ulaskom države u EU imati neograničen pristup tržištu koje ima više od 500 miliona stanovnika, kao i pristup najvećoj integrisanoj ekonomskoj oblasti na svijetu koja pokriva 30 odsto svjetskog BDP-a. U cilju stvaranja tog jedinstvenog evropskog tržišta uklonjene su brojne zakonske, tehničke i birokratske prepreke slobodnoj trgovini i slobodnom kretanju kapitala.

Dnevne novine

NA NAJVEĆEM GRADILIŠTU U ZEMLJI RADI 3.000 RADNIKA

Auto-put Bar-Boljarejesada najveće gradilište u Crnoj Gori i jedno od većih u regionalnim okvirima, i na njemu je angažovano oko 3.000 radnika, rečeno je Dnevnim novinama u kineskoj kompaniji CRBC, koja je glavni izvođač radova na prioritetnoj dionici Smokovac-Mateševo.

Održivost finansija, javni dug i ekonomski rast ključni rizici

Finansijska održivost, visok javni dug i ostvarivanje visoke stope ekonomskog rasta biće ključni rizici crnogorske ekonomije u ovoj godini, smatra ekonomski analitičar Vasilije Kostić. Ključni problemi domaće ekonomije su, kako je kazao, manje-više poznati javnosti, a odnose se na visok javni dug sa tendencijom rasta, u šta spada deficitarno finansirana potrošnja, uvozna zavisnost i izuzetno visoka eksterna neravnoteža, tačnije višestruko veći uvoz od izvoza.

NEGATIVNE KAMATNE STOPE SU REALNOST

Mogućnost uvođenja negativnih kamatnih stopa na depozite u narednom periodu ne bi trebalo isključivati jer je to već neko vrijeme naša realnost, saopštio je izvršni direktor NLB Montenegrobanke zadužen za prodaju i inovacije Dino Redžepagić.

Dan

Sprema prijavu protiv premijera

Preuzimanje ili kupovina 41,7 odsto akcija A2A u Elektroprivredi (EPCG) od bilo kog stranog investitora je veleizdaja državnih interesa Crne Gore, ocijenio je predsjednik Udruženja manjinskih akcionara EPCG Vasilije Miličković. On je premijeru Dušku Markoviću poslao otvoreno pismo u kome je ukazao na značaj otkupa akcija Italijana u EPCG od strane države.

Spriječili smo prodaju TE Pljevlja

Teško je polemisati sa partijom čiji je prioritet iz godine u godinu, od izbora do izbora izgradnja drugog bloka Termoelektrane Pljevlja (TEP) i toplifikacija Pljevalja, a toga nema pa nema. Ovdje nešto nije u redu sa prostom logikom. Ili ste nas varali, ili ne razumijete šta znači riječ prioritet, kazao je predsjednik OO SDP Pljevlja Branislav Veljković i tako nastavio polemiku sa DPS-om u vezi sa energetskim projektom.

Odbijena jedina ponuda

Za kupovinu dijela imovine kompanije Vektra Boka, ponuđene po početnoj cijeni od 8,4 miliona eura, na novi javni poziv, okončan 20. decembra, pristiglaje samo jedna ponuda. Međutim, nije odgovarajuća, kazao je predsjednik odbora direktora te kompanije Milić Popović.

Pobjeda

Crnogorci više vole da se sude

Nedjelja medijacije, kojuje Privredni sud organizovao tokom ljeta, rezultiralaje mirnim rješenjem spora u tri predmeta, potvrdilaje direktorica Centra za posredovanje Marina Lutovac. Onaje zadovoljna ovim rezultatom, imajući u vidu daje lani na medijaciju iz suda upućen samo jedan predmet.

PDV neće povećati šverc, rizik nose cigarete

Ne očekujem rast sive ekonomije zbog povećanja PDV-a na 21 odsto, ali postoje realni izazovi da se to može desiti zbog veće akcize na cigarete, kazao je u intervjuu Pobjedi direktor Uprave carina Vladan Joković. -Svako povećanje dažbina nosi određeni rizik rasta sive ekonomije, na šta bitno utiču iznos povećanja, efikasnost sistema naplate, kontrola… Imajući u vidu ustanovljenu metodologiju naplate uvoznog PDV-a kao i pojačane kontrole, očekuje se dalje jačanje fiskalne discipline i adekvatan rast naplate prihoda…

Izgradnja drugog bloka ne može čekati

Odluka o prekidu saradnje sa Škoda Prahom ne znači da smo odustali od izgradnje drugog bloka termoelektrane, izjavio je predsjednik odbora direktora Elektroprivrede Đoko Krivokapić u razgovoru za Pobjedu. EPCG, kako je istakao, u potpunosti ostaje posvećena izgradnji drugog bloka i u najskorijem mogućem roku, do kraja januara 2018, predložiće Vladi alternativno rješenje realizacije projekta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *