Euro proslavio 16. rođendan

Dodajte komentar

Evropska valuta euro, koju mnogi krive za krizu u svom finansijskom sistemu, 1. januara je proslavila 16.rođendan, što je u blizini institucija Evropske unije obilježeno uz sprektakularan vatromet. Oni koji su slavili uvođenje papirnih novčanica i kovanica eura u 12 evropskih zemalja 2002. godine, tada su slavili jer taj datum smatraju važnim korakom na putu ka evropskoj političkoj integraciji.

“Euro je pobjeda za Evropu. Poslije jednog vijeka razaranja, ratova i nevolja, naš kontinent konačno potvrđuje svoj identitet i moć u miru, jedinstvu i stabilnosti”, izjavio je tada francuski predsjednik Žak Širak.

Prema izveštaju Eurobarometra, euro se van eurozone posmatra prilično negativno dok je popularan u zemljama koje ga koriste, posebno u Irskoj, uz podršku jedinstvene valute sa 85 procenata, pa su tako jedino iza Luksemburga. Ni Evropljani više nisu toliki optimisti kada je riječ o budućnosti zajedničke valute, prije deset godina ih je bilo 70, a danas samo 50 odsto, prenosi Telegraf.

Grafički simbol eura € izveden je iz grčkog slova epsilon i označava prvo slovo riječi Evropa, a dvije paralelne linije trebalo bi da simbolizuju stabilnost jedinstvenog evropskog novca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *