Ove kompanije su prošle godine prikupile najviše kapitala

Dodajte komentar
Tuhman

U IPO-ima je prikupljeno 196 milijardi dolara što je 44 posto više nego godinu ranije.

Po broju uvrštenja na globalne berze prošla je godina bila najbolja od finansijske krize. Prema analizi konsultantske kuće Ernst&Young (EY), globalna tržišta kapitala privukla su lani najveći broj novih dionica, ponajviše zahvaljujući obnovi aktivnosti američkih kompanija te rekordnom broju uvrštenja kineskih kompanija.

Rast od 44 posto
Prema podacima Dealogica, prošle je godine na berze uvršteno približno 1700 novih kompanija što je 44 posto više nego 2016. godine i najviše od pretkrizne 2007. godine. Pri tome je prikupljeno 196 milijardi dolara kapitala, takođe 44 posto više nego godinu ranije te najviše od 2014. godine koju je obilježio izlazak kineskog internet trgovca Alibabe na Njujoršku berzu u javnoj ponudi dionica (IPO) vrijednoj 25 milijardi dolara.

Gledano pojedinačno po svjetskim regijama, najviše su kapitala prikupile američke kompanije. Radi se o 49 milijardi dolara, dvostruko više nego 2016. koja je s 24 milijarde dolara bila najgora za IPO-e u više od decenija. Na američkom tržištu dogodio se i najveći prošlogodišnji IPO, izlazak Snapa na berzu za gotovo četiri milijarde dolara. Prema EY-ovoj analizi, evropska uvrštenja na berze skočila su 40 posto dok su se kineske kompanije odlučila za rekordan broj IPO-a, više od 400 samo na domaćim berzama u Šangaju i Shenzenu.

Što se tiče pojedinačnih berzi, Hong Kong izgubio je titulu berze s najviše IPO-a, s kojom se mogao pohvaliti dvije uzastopne godine, 2016. i 2015. Novi je vladar Njujorška berza skočivši s trećeg mjesta. Hong Kong je pao na četvrto mjesto, a ispred su Nasdaq i Šangaj. Londonska je berza na šestom mjestu.

Cijene u skladu s tržištem 
Međutim, uprkos velikom broju uvrštenja što sugeriše i velik interes ulagača, cijene novouvrštenih dionica nisu značajno nadmašile tržište. Prema podacima hedge fonda  Renaissance Capital koji upravlja s fondovima umjerenima na dionica iz IPO-a, prošle su godine takve dionice ostvarile u prosjeku 23 posto rasta. S obzirom da je S&P 500 indeks skočio 20 posto, može se reći da su se IPO dionice kretale u skladu s tržištem.

To posebno važi za Snap i jedan veliki evropski IPO – Pirelli. Cijena dionice Snapa trenutno je 10 posto ispod cijene iz IPO-a dok je povratak Pirellija na berzu u 2,8 milijardi eura vrijednom IPO-u bio obilježen uvrštenjem u donjem rasponu cijene te daljim padom u prvih nekoliko nedjelja trgovanja.

“Rezultat dionice nakon uvrštenja je nešto na čemu svi moramo poraditi u 2018. godini”, ističe za Financial Times Achintya Mangla, rukovodilac tržišta kapitala za Evropu, Bliski istok i Afriku u banci JPMorgan. Dodaje kako je mogućnost lošeg rezultata dionice nakon uvrštenja na burzu glavni rizik za volumen uvrštenja u ovoj godini.

Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *