Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša: Poreski dug 450 miliona, trećina nenaplativa

Dodajte komentar

Ukupni dospjeli poreski dug na dan 20. decembar iznosio je 450,7 miliona eura, što je za 117 miliona eura manje u odnosu na stanje duga utvrđeno 31. decembra 2016. godine. Ovim iznosom obuhvaćene su obaveze obveznika koji su u stečaju i obveznika kojima je prestala registracija u ukupnom iznosu od 147,8 miliona, a ova potraživanja smatramo teško ili apsolutno nenaplativim, kazao je u intervjuu za “Dan direktor Poreske uprave (PU) Miomir M. Mugoša.

Preostali iznos od 302,97 miliona odnosi se na preduzeća koja su i dalje registrovana, a među kojima ima i onih aktivnih koja i dalje obavljaju djelatnost, ali i preduzeća koja su prema kriterijumima Ministarstva finansija neaktivna, odnosno tokom poslednjih 12 mjeseci nijesu izvršila nijednu uplatu niti podnijela ijednu poresku prijavu. Poreska uprava svoje aktivnosti usmjerava na naplatu obaveza od svih obveznika na koje se ovaj iznos odnosi zbog čega očekujemo naplatu barem dijela duga, u zavisnosti od efektivnosti mjera koje preduzimamo, odnosno fiskalnog kapaciteta poreskih obveznika kojima isti pripada kazao je Mugoša.

Dan: Koliko je u ovoj godiii naplaćeno poreza i koliko je to više ili manje u odnosu na prošlu godinu?

Na dan 28. decembar ukupna bruto naplata iznosila je 956,7 miliona eura, što je 42 miliona eura iznad ostvarenja u istom periodu 2016. godine, odnosno 12,5 miliona eura iznad plana naplate za cijelu 2017. godinu. Imajući u vidu da je do završetka 2017. godine ostalo još četiri dana, te da se uplate poreskih obaveza još uvijek vrše, očekujemo da naplatni rezultat u narednim danima bude još i značajno veći.

Dan: Shodno Zakonu o reprogramu poreskog duga koliko je u 2017. godini naplaćeno duga, a kolika naplata se planira u narednoj godini?

– Prema evidenciji uplata obaveza kroz reprogram poreskog duga do 20. decembra prihodovano je ukupno 22,6 miliona pri čemu je 14,9 miliona naplaćeno po osnovu jednokratne uplate, a 7,7 miliona naplaćeno po osnovu mjesečnih rata.

Dan: Koliko ste zahtjeva za uvođenje stečaja podnijeli u toku godine koja je na izmaku i za koje sve firme?

– Tokom 2017. godine po prvi put smo počeli sa intenzivnijom primjenom mjere predlaganja stečaja kod obveznika kod kojih prethodno nije bilo moguće naplatiti poreski dug.

Na ovakav pristup odlučili smo se iz dva razloga prije svega, radi naplate cjelokupnog ili dijela poreskog duga obveznika, a u krajnjem i radi konačnog razgraničavanja potraživanja koja nije moguće naplatiti, te oslobađanja tržišta subjekata koji su pokazali da nijesu u mogućnosti da likvidno posluju i izmiruju obaveze prema državi i prema ostalim provrednim kooperatnima.

Tako smo tokom ove godine Privrednom sudu podnijeli predlog za pokretanje stečajnog postupka kod 11 poreskih obveznika Galenika Crna Gora, Pelagonija Podgorica, Montemal Podgorica, MP inženjering, M grupa, Ave Maria Koljčević, Komerc keka Bar, Put Bar, doo Montenegro sekjuriti servis Podgorica i Fabrika vode Lipovo Kolašin. Kod nekih od ovih obveznika stečaj je predložen za to što nijesu izmirili obaveze dospjele po rješenjima o reprogramu donesenom u drugom kvartalu 2017. godine u skladu sa Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja.

Želim da naglasim da ćemo sa ovom mjerom nastaviti i u narednom periodu, prioritetno prema obveznicima koji posjeduju imovinu iz koje se može naplatiti dio duga, kako onima kojima rješenja o reprogramu budu ukinuta zbog nepoštovanja dospjelih obaveza, tako i prema onima koji nijesu ni ušli u reprogram, a kod kojih “blaže prinudne mjere nijesu rezultirale naplatom poreskog duga.

Dan: Koliki je iznos naplaćenog poreza na dobit, a koliko ga je firmi platilo? Odnosno, koliko je firmi u 2016. poslovalo sa profitom?

Prema evidenciji iz sistema Poreske uprave, 7.532 poreska obveznika su u podnijetim godišnjim prijavama poreza na dobit prijavila dobit u iznosu većem od nule, i to u ukupnom iznosu od 44 miliona eura. Porez na dobit pravnih lica za 2016. godinu tokom 2017. godine u iznosu od 41,4 miliona izmirilo je 7.089 poreskih obveznika, pri čemu je 6.012 obveznika izimirilo obavezu u cjelosti.

 

Opštirnije u DAN-u

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *