Za autoput utrošeno 345,6 miliona eura

Dodajte komentar

U godini kojaje već izmakla intenzivirani su radovi na prioritetnoj dionici autoputa Bar Boljare, od Smokovca do Mateševa.

Do sada je izdato 17 građevinskih dozvola za izvođenje građevinskih radova i devet za izgradnju odlagališta viška materijala iz iskopa.

Od 16 tunela radovi se izvode na 15. Probijena su četiri tunela Jabučki krš, Klopot, Vilac i Mrke. Radi se na 15 od 20 mostova na prioritetnoj dionici, a do sada je izvedeno 37 odsto radova na mostovima. Intenzivirani su i radovi na otvorenoj trasi autoputa, na kojoj je izvedeno 30 odsto radova. Od početka realizacije projekta izvođaču radova kineskoj kompaniji CRBC isplaćeno je 345,6 miliona eura, dok je u toku ove godine isplaćeno 176,3 miliona eura, odnosno realizovano je 97,7 odsto planiranih sredstava kapitalnim budžetom za 2017.

U decembru 2017. godine bilo je angažovano 3.048 radnika od čega 1.162 domaćih.

Ministarstvo saobraćaja u svojstvu investitora do sada je izdalo 76 prethodnih saglasnosti za angažovanje podizvođača, kojima je obuhvaćeno 95 preduzeća. Iz Crne Gore je 77 preduzeća, a ostali su iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Italije. Gradnja prioritetne dionice Smokovac -Mateševo, dugačke 41 kilometar, počela je 11. maja 2015. godine, od kada kreće rok od četiri godine za završetak radova.

Izgradnja autoputa koštaće državu 809 miliona eura. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona dolara na 20 godina, sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *