Šta nam donose novogodišnja izdanja dnevnih novina – vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Decenija stezanja kaiša samo narodu

Nova 2018. godina u Crnoj Gori počinje povećanjem stope PDV-a sa 19 na 21 odsto, kao i akciza na cigarete, alkohol i gazirana pića. Biće veće i cijene goriva i električne energije. To može da povuče i skok cijena hrane i sve robe široke potrošnje…

Na skupštini akcionara EPCG juče objelodanjeno: Italijanima još 14 miliona eura?

Vlada planira da italijanskoj kompaniji A2A isplati dodatnih oko 14 miliona eura profita iz Elektroprivrede, prije izlaska iz vlasničke strukture EPCG. To je objelodanjeno na jučerašnoj skupštini akcionara nikšićke kompanije.

Guverner Centralne banke u intervjuu Vijestima: Kamate na kredite treba da budu još niže u 2018.

Guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić u intervjuu Vijestima je kazao da 2018. godina može donijeti niže kamatne stope na kredite, ali da ne treba očekivati veće kamate na štednju. Mislim da nije realno očekivati rast kamatnih stopa na štednju u 2018. godini, naglasio je Žugić.

Dnevne novine

NOVA GODINA U ZNAKU VIŠE STOPE PDV-A, POSKUPLJENJA STRUJE, GORIVA, CIGARETA I ALKOHOLA ŠTA SVE POSKUPLJUJE

Prvi januarski dan donijeće građanima Crne Gore veće cijene zbog početka primjene nove stope poreza na dodatu vrijednost (PDV), ali i povećanja akciza na cigarete, alkohol i gazirana pića sa šećerom.

CRNOGORSKA EKONOMSKA SCENA U 2017. GODINI: KONSOLIDACIJA JAVNIH FINANSIJA

Godina za nama bila j e prva u koj oj su primjenjivane mjere fiskalne konsolidacije. Vlada j e u 2017. bila prinuđena da sprovede preporuke MMFa i Brisela, koje su uključivale odluku o povećanju PDV-a na 21 odsto od 1. januara 2018, povećanje akciza na cigarete, alkohol i gaziranu vodu koja se zaslađuje i zamrzavanje zapošljavanja u javnom sektoru.

INTERVJU: MINISTAR SAOBRAĆAJA I POMORSTVA OSMAN NURKOVIĆ – PRIPREMAMO DOKUMENTA ZA DRUGE DIONICE AUTO-PUTA

Osim nastavka izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva će u 2018. aktivno raditi na pripremi tehničke dokumentacije za naredne dionice ovog koridora, saopštio je u intervjuu za Dnevne novine resorni ministar Osman Nurković.

Pobjeda

Pregled dešavanja u Crnoj Gori u 2017. godini: Za autoput utrošeno 345,6 miliona eura

U godini kojaje već izmakla intenzivirani su radovi na prioritetnoj dionici autoputa Bar Boljare, od Smokovca do Mateševa. Do sada je izdato 17 građevinskih dozvola za izvođenje građevinskih radova i devet za izgradnju odlagališta viška materijala iz iskopa.

Pregled dešavanja u Crnoj Gori u 2017. godini: Počela borba za stabilizaciju finansija

Fiskalna strategija Crne Gore do 2020. godine, koju je parlament na prijedlog Vlade usvojio 26. jula a čiji cilj je stabilizacija javnih finansija, kako pokazuju podaci Ministarstva finansija već daje rezultate. Istog dana je usvojeno povećanje stope PDV sa 19 na 21 odsto, koje važi od 1. januara 2018. i akciza na cigarete, alkohol, gaziranu vodu sa dodatkom šećera, a uvedena je i na ugalj. Iz Vlade su objasnili da je to zahvatanje za budućnost i da treba da pomogne stabilizaciji javnih finansija i ozdravljenju ekonomije.

INTERVJU: Ministar finansija Darko Radunović – Povećanje PDV-a podići će cijene 0,9 odsto

Restriktivna kalkulacija Ministarstva finansija pokazuje da će povećanje stope PDV-a sa 19 na 21 odsto od 1. januara cijene povećati 0,9 odsto. Svjetska banka ima optimističkiju prognozu koja podrazumijeva jednokratni prosječni rast od pola procenta, kazao je u intervjuu Pobjedi ministar finansija Darko Radunović i naglasio da je zabluda da se povećanje stope PDV-a linearno projektuje na rast cijena.

Od 1. januara veći PDV, akcize na cigarete, alkohol, zaslađe nu gaziranu vodu: Život će biti skuplji

Od 1. januara PDV se obračunava po 21 odsto, niža stopa na osnovne namirnice ostaje sedam odsto. Akciza na cigarete se povećava sa 30 na 40 eura na hiljadu komada, što će povećati cijenu paklice za 50 centi. Akciza po hektolitru čistog alkohola sa 850 eura, takođe od 1. januara 2018, povećava se na 1.050 eura, a na hektolitar gazirane vode sa dodatkom šećera, zaslađivača, ili sredstava za aromatizaciju akciza se povećava sa 10 na 30 eura.

Odluka Skupštine akcionara Elektroprivrede: Umanjiće kapital za 157 miliona eura duga

Akcionari Elektroprivrede odlučili su juče da akumulirani gubitak od 156,9 miliona eura pokriju umanjenjem vrijednosti kapitala kompanije i manjim dijelom iz sredstava emisione premije, a o ukupnoj neraspoređenoj dobiti od 51,9 miliona eura raspravljaće se na nekom od narednih zasijedanja.

DAN

EKONOMSKI DOGAĐAJI KOJI SU OBILjEŽILI 2017. GODINU: Petlje, smjene i nameti

U 2017. godini Vlada je odlučila da poveća porez na dodatu vrijednost i akcize, zbog čega će troškovi života građana u 2018. godini biti mnogo veći. Povećane su naknade za podsticaje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije, dok će od 1. januara biti veća cijena struje, što će biti dodatni udarac na standard građana. Plate većini zaposlenih u privatnom i javnom sektoru neće biti povećane, tako da će se povećanje PDV-a i struje i te kako osjetiti.

INTERVJU: DIREKTOR PORESKE UPRAVE MIOMIR M. MUGOŠA: Poreski dug 450 miliona, trećina nenaplativa

Ukupni dospjeli poreski dug na dan 20. decembar iznosio je 450,7 miliona eura, što je za 117 miliona eura manje u odnosu na stanje duga utvrđeno 31. decembra 2016. godine. Ovim iznosom obuhvaćene su obaveze obveznika koji su u stečaju i obveznika kojima je prestala registracija u ukupnom iznosu od 147,8 miliona, a ova potraživanja smatramo teško ili apsolutno nenaplativim, kazao je u intervjuu za “Dan direktor Poreske uprave (PU) Miomir M. Mugoša.

NACIONALNA AVIO-KOMPANIJA MONTENEGROERLAJNZ OBILjEŽILA 2017. GODINU Dobili pomoć, završili u gubitku

Dešavanja u Montenegroerlajnzu (MA) definitivno su obilježila 2017. todinu. To preduzeće je bilo u žiži javnosti od janura, kada je promijenjen menadžment, pa sve do decembra, kada je kroz rebalans pomognuto sa 5,2 miliona eura.

PLjEVALjSKO PREDUZEĆE U 2018. GODINU ULAZI SA BROJNIM NERIJEŠENIM PITANjIMA Rudnik uglja žrtva vladavine politike

Iako se očekuje da će se na sjednici skupštine akcionara Rudnika uglja (RUP) koja će biti održana 22. januara riješiti mnoge nejasnoće, jer će biti odlučeno po kojoj će se cijeni uganj prodavati Termoelektrani (TE), kao i da li će Elektroprivreda (EPCG) ući u vlasničku strukturu Rudnika, čujuse i mišljenja da u pomenutim poslovima treba biti veoma oprezan. Naime, na dnevnom redu sjednice skupštine akcionara biće dvije tačke dnevnog reda dugoročni ugovor o isporuci uglja Termoelektrani i ulazak Elektroprivrede u vlasničku strukturu Rudnika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *