Odustali od gonjenja A2A i crnogorskih državljana

Dodajte komentar

“Specijalno državno tužilaštvo odustalo je od krivičnog gonjenja pravnog lica A2A i tri crnogorska državljanina iz Elektroprivrede Crne Gore koji su se sumnjičili za zloupotrebu položaja”, potvrđeno je Pobjedi iz te institucije.

Kako je Pobjedi nezvanično saopšteno iz Specijalnog tužilaštva, obustavljena je istraga protiv bivšeg koordinatora glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića, rukovoditeljice Direkcije za finansije Venke Janjušević i rukovoditeljice Direkcije za računovodstvo i poreze Vojke Ćalasan, jer je utvrđeno da nijesu učestvovali u nezakonitim radnjama.

Istražne radnje okončane su i protiv italijanskih državljana, bivšeg izvršnog direktora EPCG Enrika Malerbe, bivšeg finansijskog direktora Flavia Bjanka i Masima Sale.

Protiv njih će, kako nam je pojašnjeno, početkom naredne godine najvjerovatnije biti podignuta optužnica. Okončanje istrage uslijedilo je nakon što je tužiteljki Stojanki Radović iz Italije dostavljana dokumentacija u okviru izviđaja protiv osoba koje su se teretile da su zloupotrijebili službeni položaj prilikom potpisivanja ugovora o konsultantskim uslugama i oštetili Elektroprivredu Crne Gore za višemilionski iznos u korist italijanskih kompanija A2A, A2A reti eletrika i BAIN – Milano.

Italijanska kompanija A2A je prije skoro dva mjeseca u okviru poravnanja vratila 4,34 mili ona eura za konsultanstke usluge. Istraga u ovom slučaju pokrenuta je na osnovu dokumentacije koju je u oktobru 2014. godine vrhovnom državnom tužilaštvu dostavio skupštinski Odbor za ekonomiju, nakon kontrolnog saslušanja o konsultantskim ugovorima Elektroprivrede.

Prema toj dokumentaciji, ugovori o konsultantskim uslugama koje je EPCG potpisala sa A2A, A2A reti eletrika i BAIN Milano sklopljeni su bez sprovođenja postupka javnih nabavki i obaveznih odluka odbora direktora. Kontrolno saslušanje je održano na inicijativu poslanika Mladena Bojanića. Sporne ugovore potpisao je tadašnji izvršni direktor EPCG Enriko Malerba, a Favio Bjanko je na mjesto finansijskog direktora došao 2010. godine.

Prethodno je na toj funkciji bio Masimo Sala. Prema informacijama iz istrage, Malerba i Sala nijesu pravovremeno obavijestili odbor direktora i akcionare EPCG o sklopljenom ugovoru. Kad je odbor direktora EPCG za to saznao, crnogorska strana je zatražila obustavu plaćanja.

Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *