Mađari pregovaraju o kupovini akcija A2A

Dodajte komentar

Mađarska državna elektroenergetska kompanija MVM zainteresovana je za kupovinu 41,7 odsto akcija italijanske kompanije A2A u Elektroprivredi (EPCG), saznaju Dnevne novine iz izvora bliskih Vladi.

Da su Mađari jedni od zainteresovanih investitora koji pregovaraju sa Vladom Crne Gore o mogućnosti otkupa akcija A2A potvrđuje i nedavna posjeta mađarskog ministra vanjskih poslova i trgovine Petera Sijarta našoj državi.

REGIONALNI GiGANT

Na sastanku sa ministarkom ekonomije Dragicom Sekulić održanom prije dvije sedmice mađarski zvaničnici jasno su poručili da su zainteresovani za ulaganja u energetski sektor Crne Gore, posebno u proizvodne kapacitete.

“Crna Gora ima važnu poziciju na energetskoj mapi Zapadnog Balkana, ali je Mađarska ne posmatra samo kao tranzitnu zemlju kada je transport električne energije u pitanju, već kao zemlju velikog energetskog potencijala i mogućnosti za ulaganja”, rekao je tada Sijart.

Mađarska elektroprivreda MVM je regionalni energetski gigant sa veoma značajnim ulogom na tržištu Jugoistočne Evrope. Kompanija trenutno realizuje važan investicioni ciklus, a najznačajniji projekat je gradnja dva nova bloka nuklearne elektrane Paks.

Ministarstvo ekonomije potvrdilo je ranije da trenutno razgovara sa nekoliko potencijalnih kompanija i finansijskih institucija o mogućnostima i načinima preuzimanja akcija italijanske kompanije A2A u EPCG. Cilj je da se, u okvirima koje daje akcionarski ugovor, pronađe najbolji model otkupa ovih akcija i ubrza izlazak Italijana iz državne energetske kompanije na način koji će najmanje opteretiti državni budžet, a istovremeno biti najbolje rješenje za EPCG.

(Opširnije u Dnevnim novinama)

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *