Radoje Dakić na prodaju za 66,5 miliona

Dodajte komentar
Sa jednog od protesta radnika

Godinu dana nakon što je uveden stečaj, stečajna uprava preduzeća “Radoje Dakić” ponudila je na prodaju cjelokupnu imovinu preduzeća za 66,55 miliona eura. Na taj iznos je procijenjena imovina državne fabrike na atraktivnoj lokaciji, pored Siti kvarta u Podgorici.

Obično je praksa da se četiri do pet mjeseci nakon uvođenja stečaja, a mjesec do dva poslije proglašenja bankrota, oglasi imovina na prodaju kako bi se od imovine namirili povjerioci. U ovom slučaju,
prvo se čekalo sa konačnom listom potraživanja, koja je utvrđena krajem novembra, da bi se imovina oglasila na prodaju. Ukupna priznata potraživanja iznose 80 miliona, od čega su u prvom isplatnom redu 22 miliona za 1.800 bivših radnika, odnosno po 12.216 eura po osnovu neisplaćenih zarada. Preostali dio potraživanja radnika, svrstan je u treći isplatni red.

Predsjednik NVO Udruženja manjinskih akcionara Milan Vukčević je kazao da je cijena od 66,55 miliona eura ispod tržišne, jer je u pitanju zemljište na najatraktivnijoj lokaciji u Podgorici, gdje su planirane izgradnje obrazovnih ustanova i drugih objekata.

“Potraživanja bivših radnika iznose 60 miliona eura, od čega se 30 miliona odnosi na glavnicu, a ostatak na kamate. Naplata naših potraživanja zavisi od imovine koja se prodaje i mogućnosti njenog unovčenja. Uvođenjem stečaja se smanjio obim prava koja imamo po zakonima Crne Gore”, izjavio je Vukčević za “Dan”.

Radnici imaju pravosnažne presude u njihovu korist koje oko deceniju nijesu uspjeli da naplate, odnosno koja nije izvršena u tom periodu. Zbog toga devet godina protestuju ispred Vlade, tražeći da im se isplati oko 30 miliona eura. Sa kamatama, kako je kazao Vukčević, iznos duga je povećan na skoro 60 miliona.

Iako je na prodaji cjelokupna imovina, ona se može kupiti i parcijalno. Ponude se dostavljaju Privrednom sudu do 30. januara, dok će eventualno otvranje ponuda biti dan kasnije.

(Više u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *