Naslovne strane dnevnih novina za 29. decembar – Najvažnje vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Iz marketa kažu da neće dići cijene

Iz najvećih crnogorskih trgovačkih lanaca Vijestima su saopštili da zbog povećanja stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) od 1. januara neće povećavati maloprodajne cijene ili da će se truditi da zadrže iste cijene, osim u slučaju alcciznih proizvoda kada ih ne mogu mijenjati.

Osnujte novi rudnik uglja

Udruženje malih akcionara Elektroprivrede predložilo je direktorima te kompanije da Skupština akcionara zakazana za 30. decembar donese odluku da iz neraspoređene dobiti, koja iznosi 51.963.974 eura, investira oko 13 miliona eura za osnivanje novog rudnika uglja.

CBCG stopirao naplatu mjenica

Centralna banka (CBCG) stopirala je sva podnijeta rješenja za naplatu duga mjenicom, nakon što je Ustavni, sud ukinuo član 218a Zakona o izvršenju i obezbjeđenju pitanje. Tu odluku vrhovna monetama institucija objavila je 15. decembra na sajtu gdje je pozvala sve koji su podnijeli mjenice za naplatu da ih preuzmu u prstorijama vrhovne monetarne institucije.

Dnevne novine

Akcije dioničara uskoro na berzi

Konzorcijum koga čine HLT fond i Hotelsko-turističko preduzeće Primorje hotels & restaurants, trebalo bi da do kraja marta formira zvaničnu ponudu na berzi za otkup akcija manjinskih akcionara Centra Igalo.

Državni interesi nijesu motiv žalbi

Žalbe zaštitnice imovinskopravnih interesa Crne Gore Dragane Đuranović su pravno neutemeljene, otežavaju realizaciju Ugovora o prodaji imovine Kombinata aluminijuma (KAP) u stečaju i kolektivno namirenje povjerilaca, i ne mogu biti motivisane zaštitom državnih interesa, kazao je Dnevnim novinama predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić.

Akcionari EPCG sjutra odlučuju o pokriću gubitaka

Skupština akcionara Elektroprivrede (EPCG), koja je trebalo da se održi danas, odložena je za sjutra. Akcionari bi na sjednici trebalo da donesu odluku o pokriću akumuliranog gubitka i smanjenju osnovnog kapitala po tom osnovu.

Dan

Radoje Dakić prodaju za 66,5 miliona

Godinu dana nakon što je uveden stečaj, stečajna uprava preduzeća “Radoje Dakić ponudila je na prodaju cjelokupnu imovinu preduzeća za 66,55 miliona eura. Na taj iznos je procijenjena imovina državne fabrike na atraktivnoj lokaciji, pored Siti kvarta u Podgorici.

Da poštuju dokumenta, davno bi ga izgrdili

Da kojim slučajem članovi Vlade poštuju dokumenta koja su usvojili, drugi blok Termoelektrane Pljevlja (TEP) bi v&ć bio izgrađen, a toplifikacija grada kao obaveza EPCG još od izgradnje prvog bloka bila bi davno završena, kazao je predsjednik Opštinskog odobora SDP-a Pljevlja Branislav Veljković.

Od dobiti osnovati novi rudnik uglja

Manjinski akcionari Elektroprivrede (EPCG) predložili su odboru direktora kompanije da iz neraspoređene dobiti kompanije, koja iznosi 52 miliona, investiraju 13 miliona eura za osnivanje novog rudnika uglja, kako bi smanjili cijenu uglja koju plaćaju sadašnjem Rudniku. Trenutno EPCG plaća 25 eura po toni, a osnivanjem novog rudnika bi plaćali 12-15 eura po toni, što se može postići sa najsavremenijom rudarskom opremom koja bi se nabavila u naredna tri mjeseca.

Pobjeda

Ulaganje u prvi blok sada je jedini ispravan potez

Savjetnik za energetiku Centra za zaštitu potrošača Predrag Boljević očekivao je da će Vlada ranije raskinuti ugovor sa Škodom Praha za izgradnju drugog bloka termoelektrane. Kad već pet decenija nemamo značajnijih investicija u energetski sektor, kašnjenje u realizaciji novih kapaciteta u pljevaljskom basenu je nedopustivo i može nas koštati smanjenja ekonomskog rasta u bliskoj budućnosti. Nadam se da će Vlada nastaviti da traži način i partnera za drugi blok, a do tada ovo je najoptimalniji potez kazao je Boljević Pobjedi.

Budva vodi 358 sporova vrijednih 74 miliona

DRI je uradila kontrolnu reviziju konačnog izvještaja završnog računa budžeta opštine Budva za 2014. i ustanovila daje od 37 preporuka realizovano deset, 13 djelimično, a 14 preporuka nije realizovano. Kontrolnom revizijom je provjerena tačnost navoda o realizaciji preporuka koju je dostavila opština i kontrola finansijskih iskaza za 2016.

Planirani projekti su vrijedni četiri milijarde

Vlada je usvojila pravce razvoja Crne Gore od 2018. do 2021. u kojimaje procijenjena vrijednost investicija četiri milijarde eura. Utvrđena su četiri prioritetna sektora razvoja turizam, energetika, poljoprivreda i preprađivačka industrija i identifikovano 19 oblasti politika za koje su utvrđeni prioriteti, predložene investicije i razvojne mjere. Projektovana stopa rasta BDP-a je 2,8 odsto…

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *