Najveća baterija na svijetu kompanije Tesla radi odlično

Dodajte komentar

Manje od mjesec dana nakon sto je u rad puštena najveća litijum-ionska baterija na svijetu koju je razvila kompanija Tesla došao je prvi test. Baterije su se u realnom okruženju pokazale više nego dobro i u protekle tri sedmice su odlično regovale na prestanke napajanja električnom energijom.

Inače, kompanija “Tesla” je razvila ovu bateriju kao alternativu generatorima na ugalj koje su da sada koristili na jugu Australije, jer je to područje koje ima problema sa nestabilnom elektro mrežom.

Termoelektrana “Loy Yang”, jedna od najvećih u tom kraju Australije, je dva puta iznenadno prestala proizvoditi električnu energiju. Prvi put je Teslinom sistemu trebalo četiri sekunde da se upali, dok je naredni put baterija preuzela napajanje nakon 0,14 sekundi.

Lokalne vlasti i radnici termoelektrane ne mogu da vjeruju koliko brzo ovaj sistem reaguje i kažu da su i oni iznenađeni ovako dobrim rezultatima.

Stanovnici ovog dijela Australije pomno prate rad novog sistema kojeg je uvela “Tesla”, jer je ovo područje inače poznato po nestabilnom snabdijevanju električnom energijom. Jedan od najvećih nestanaka električne energije dogodio se 2016. godine kada je napajanje strujom izgubilo oko 2 miliona stanovnika.

Iako su svi prezadovoljni radom novog sistema, kažu da ovaj sistem ne može dugoročno održavati napon mreže te da su tradicionalne elektrane ipak ključni dio za napajanje električnom energijom. Ono sto može zaključiti iz dobrih performansi sistema je da bi ovakav sistem mogao biti korišten kao alternativa napajanju u slučaju prirodnih katastrofa kada je potrebno mnogo vremena za oporavak električne mreže, odnosno da bi Tesline baterije mogle opskrbljivati velike dijelove mreže dok se sistem ne oporavi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *