CBCG stopirao naplatu mjenica, bankari nezadovoljni

1 komentar

Centralna banka (CBCG) stopirala je sva podnijeta rješenja za naplatu duga mjenicom, nakon što je Ustavni, sud ukinuo član 218a Zakona o izvršenju i obezbjeđenju pitanje.

Tu odluku vrhovna monetama institucija objavila je 15. decembra na sajtu gdje je pozvala sve koji su podnijeli mjenice za naplatu da ih preuzmu u prstorijama vrhovne monetarne institucije.

Odlukom CBCG nijesu zadovoljni u Udruženju banaka (UBCG). Bankari smatraju da će negativni efekti biti pravna nesigurnost, kao i sporiji postupak i povećanje troškova realizacije mjenica preko javnih izvršitelja. Uz to, banke mogu izgubiti redosljed u blokadama, čime se unosi dodatna konfuzija i nepovjerenje u čitav postupak.

Vrhovna monetarna institucija je naprije bila planirala da sva započeta izvršenja direktno podnijetih mjenica prije 17. novembra (kad je zvanično na snagu stupila odluka Ustavnog suda) nastavi o čemu su Vijesti ranije pisale.

Ustavni sud je na sjednici 29. septembra donio odluku kojom je ukinuo sporni član, a koja je zvanično 17. novembra objavljena u Službenom listu.

Taj član zakona je sporan jer je omogućavao naplatu po traživanja preko mjenice prije pravosnažnosti i bez mogućnosti žalbe.

Kako je CBCG saopštio, u oktobru, od juna 2014. godine su dostavljene 5.533 mjenice po osnovu kojih se potražuje 176,64 miliona eura, od čega je naplaćeno i 41,3 miliona eura, a ostatak duga je bio 133,5 miliona.

Prema podacima CBCG, najveći broj mjenica su podnijele banke i to 3.504 koje su potraživale 134,5 miliona. Od te sume su naplatile 31 milion eura.

Sporni član 218a Skupština je usvojila u junu 2014. godine, kao amandman tadašnjeg poslanika Damira Šehovića, a inicijativu za ocjenu zakonitosti tog člana Ustavnom sudu su prije više od dvije godine podnio poslanik Aleksandar Damjanović.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja banka (UBCG) i glavni izvršni direktor Hipotekame banke Esad Zaimović kazao je Vijestima da su sve banke 18. decembra dobile dopis od CBCG kojim su obaviještene da su mjenice koje su u prethodnom periodu dostavili na izvršenje i blokirali neuredne dužnike, nevažeće, te da su istim dopisom pozvani da preuzmu mjenice i da pokušaju da ih naplate na drugi način u skladu sa Zakonom o izvršenju.

Zaimović je kazao da su posljedice odluke Ustavnog suda po banke višestruke i negativne.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Uz ljudsko izvinjenje koje pruzam g-dinu Zugicu, ranijem ministru, jer sam u jucerasnjem tekstu napisala da je “ministrov predlog” (jer sam i tada i sada smatrala da g-din Sehovic nema profesionalne i strucne kredibilnosti da uopste pripremi clan 218 a) i dalje zadrzavam misljenje da je raniji ministar finansija morao da zaustavi donosenje ovakvog sakatog clana zakona jer je sada odluka Ustavnog suda u cjelosti po odgovornosti pala na njega i CB CG a ne na Sehovica i sve ostale skreljsko-scepanovicke uneredjivace zakona iz Parlamenta.

    A, g-din Zaimovic u ime banaka neka se pokrije usima. Svi bankari su znali da je ovaj clan zakona neustavan. Da, sudske instance su nam tunjave i usporene, rade u strahu iako su sada dovoljno finansijski potkovani, sta god g-dja predsjednica Vrhovnog suda da govori, ali bankarima nije profesionalni ni sistemski zadatak da budu nosioci zakulisanih normi donosenja zakona. Ovaj primjer upravo dokazuje zasto je to neprofesionalno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *