Stiže novi bežični način punjenja koji radi na udaljenosti od metra (video)

Dodajte komentar

Američka Savezna komisija za komunikacije (FCC) odobrila je WattUp, novi bežični punjač koji radi na udaljenosti od oko jednog metra. FCC je tako zapravo odobrio prodaju ovog uređaja.

Dosadašnji standardi za bežično punjenje, Qi i PMA, zahtijevali su fizički kontakt između punjača i telefona, odnosno, bilo je potrebno telefon ili slični uređaj odložiti na sam punjač. Iako je takvo bežično punjenje za neke korisnike bilo praktično, problematično je što se telefon tada praktično nije mogao koristiti.

Ne zavisi od proizvođača

Ovaj bežični punjač, koji je napravio startup Energous, radi na način da električnu energiju pretvara u radio frekvenciju, koje se potom šalje na kompatibilne uređaje u blizini. Način punjenja drugačiji je od nedavno predstavljenog Pi punjača, koji koristi električnu indukciju, pa WattUp nudi veći domet. U ranijim navodima, WattUp je spominjao čak 4,5 metara dometa, no čini se da će taj domet biti moguć nakon daljeg usavršavanja sistema.

WattUp punjač može istovremeno puniti više uređaja te bi u teoriji trebalo da radi s različitim uređajima. Moguće je dakle istovremeno puniti telefon, tablet, bežičnu tastaturu i slušalice, no samo pod uslovom da su opremljeni kompatibilnim prijemnikom. WattUp ne zavisi od proizvođača , stoga je moguće puniti odgovarajući Samsung telefon s punjačem koji bi proizveo Sony. Dakle, slično je kao i Qi standard za punjenje.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *