Skijalištima potrebni povoljni krediti, pomoć države i vještački snijeg

Dodajte komentar
Vučje

Prethodne sezone su pokazale da zbog izraženih klimatskih promjena nije moguće ili je veoma teško, prognozirati kakva će biti, s obzirom da se zimska turistička sezona prvenstveno bazira na radu skijališta. Zato je potrebno, osim sistema za pravljenje vještačkog snijega, razvijati i ponudu kojom će se i u situacijama bez sniježnih padavina omogućiti skijalištima i ugostiteljskim objektima na sjeveru da ostvaruju prihode. Prema zvaničnim podacima, zimski turistički prihodi učestvuju sa tri odsto u ukupnim prihodima od turizma. Ono što raduje je da na većini crnogorskih skijališta, na jučerašnji dan, snijega ima dovoljno…

Vladinim Planom pripreme zimske turističke sezone se prezentiraju aktivnosti koje su završene ili će biti realizovane tokom zime, usmjerene na stvaranje uslova za nesmetano odvijanje zimske sezone i povećanje efekata od turizma.

Plan pripreme sezone je definisan na osnovu dostavljenih informacija od strane turističke privrede, lokalnih uprava i državnih preduzeća i institucija. Cilj je da se sagleda ukupna turistička ponuda tokom zimske sezone koja podrazumijeva pripremljenost infrastrukture smještajnih kapaciteta, skijališta, dodatnih sadržaja, organizovanje manifestacija i događaja i dr.

Fale povoljni krediti za pripremu sezone

Kao što je slučaj i sa pripremama za ljetnju sezonu, nedostatak povoljnih kreditnih linija za realizaciju aktivnosti kojima će se doprinijeti da ponuda bude kvalitetnija i bogatija za nove sadržaje je jedan od glavnih problema sa kojima se turistička privreda suočava prilikom pripreme zimske sezone.

“U pravcu prevazilaženja ovog problema, neophodno je da finansijske institucije definišu kreditne linije za turistička preduzeća po povoljnim uslovima. Stavljanje u punu funkciju skijališta tokom zimske sezone je od velikog značaja za uspješnost sezone, ali to nije jedini faktor, već je neophodno raditi i na obezbjeđenju kvalitetnih smještajnih kapaciteta sa sadržajima koji će i u situacijama kad skijališta zbog vremenskih uslova ne mogu biti aktivna pružiti uslugu koja će zadržati goste. Od velike važnosti je da centri na sjeveru raspolažu najmanje jednim većim hotelskim objektom od pet zvjezdica, kao i objektima za kulturu i sportske aktivnosti koji bi bili nosioci privredne aktivnosti mjesta i podstakli razvoj manjih privrednih inicijativa”, navodi se u planu pripreme zimske sezone.

Takođe, potrebno je realizovati programe podsticaja pri gradnji komplementarnih sadržaja u ski-centrima (bazeni, saune, teretane, konferencijski dio, zabavni program), kao i raditi na daljem obogaćivanju i diverzifikaciji turističke ponude (organizovanje manifestacija, kulturnozabavnog programa, aktivnosti u prirodi: pješačenje, planinarenje, klizanje na mnogobrojnim jezerima, nordijsko skijanje, hodanje na krpljama, suvi bob…).

Obezbjediti sisteme za pravljenje vještačkog snijega

U dokumentu se konstatuje da su klimatske promjene značajno uticale na vremenske prilike, što je rezultiralo i nedostatkom sniježnih padavina u obimu koji je dovoljan za funkcionisanje skijališta.

-Ta činjenica je nametnula potrebu da skijališta moraju imati alternativna rješenja koja, između ostalog, podrazumijevaju obezbjeđivanje infrastrukture za pravljenje vještačkog snijega. Dalja diversifikacija ponude generiše veće prihode i produženje sezone. Takođe, povezivanje ponude primorskog regiona i sjevera treba da rezultira boljim ekonomskim efektima za lokalnu zajednicu i državu. U tom smislu treba razmišljati u pravcu stvaranja partnerskog odnosa između hotelijera na sjeveru i primorju koji će definisati i realizovati zajedničku ponudu i na taj način uposliti svoje kapacitete tokom cijele godine– ističe se u planu pripreme zimske turističke sezone.

Savin kuk najspremniji

Skijalište „Savin kuk“ je, kako se navodi u dokumentu, obavilo sve pripreme za zimsku turističku sezonu- u funkciji će biti dvosjedne žičare, tri ski lifta i jedan dječiji ski lift, koji opslužuje oko pet kilometara skijaških staza namijenjenih za alpsko skijanje.

Za predstojeću sezonu posjetiocima će biti na raspolaganju novi avanturistički park, koji je izgrađen na površini od 3800m, u podnožju skijališta. Park se sastoji od četiri avanturističke staze dužine od 110m-130m, izgrađene na 44 vještačka stabla, povezana avanturističko- adrenalinskim preprekama. Park je namijenjen za djecu od četiri do 16 godina i radiće tokom cijele godine.

U ponudi skijališta je i staza za hodanje na krpljama dužine 6,5 km koja povezuje skijalište Savin kuk i Crno jezero, kao i staza za nordijsko skijanje u podnožju samog skijališta. Skijalište u svojoj ponudi ima i školu skijanja, kao i skijašnicu namijenjenu za izdavnje skijaške opreme.

U sastavu ski centra će poslovati dva restorana, restoran „Durmitorsko sijelo“ i restoran „Monatana“, kao i kafe bar „Kulina“. Turistički centar „Durmitor“ planira da u toku zimske turističke sezone organizuje razna takmičenja u alpskom i nordijskom skijanju, kao i takmičenja u hodanju na krpljama.

“Javorovača” traži podršku za unapređenje ponude

Ski centar “Javorovača” raspolaže sa dva skijališta, restoranom/pansion, skijašnicom i ski školom. U okviru priprema za sezonu izvršeno je servisiranje ski liftova, snimanje sajli, urađen je osnovni servis mašine za uređenje skijališta. U narednom periodu potrebno je obezbijediti ateste za struju i ski liftove, HTZ opremu, ljekarska uvjerenje za zaposlene na skijalištu i osiguranja. Sve aktivnosti se finansiraju iz sredstava skijališta koje je zbog veoma loše sezone 2013/2014 godine zapalo u finansijsku krizu, pa skijalište nije u mogućnosti da značajnije unaprijedi ponudu. Aktivnosti  koje se odnose na nabavku opreme, čišćenje prilaznih puteva i parkinga takođe se finansiraju iz sredstava Ski centra. Iz tog razloga sve aktivnosti će biti ograničene na kvalitetno i sigurno funkcionisanje skijališta, te organizovanje ski škole i ski kampova.

Iz Ski centra ističu da je neophodna podrška države i lokalne uprave koja bi se odnosila na razvoj infrastrukture, obezbjeđivanje subvencija za struju, komunalne usluge prilazni putevi prema ski centru nisu obuhvaćeni programom za održavanje prilaznih puteva). Takođe, postoji interesovanje da se određene manifestacije u organizaciji NTO realizuju i na tom skijalištu, čime bi se doprinijelo obogaćivanju ponude i promociji “Javorovače”.

“Kolašin 1450” počeo pripreme u avgustu

Tokom avgusta Ski resort “Kolašin 1450” je počeo sa akcijom čišćenja staza koja je podrazumjevala uklanjanje kamenja sa staza, kao i sanaciju kanala. U akciji je učestvovalo nešto oko 300 ljudi, koji su za svaki provedeni dan na skijalištu nagrađeni sa po dva besplatna ski passa koja mogu iskoristiti u predstojećoj sezoni. Nakon toga izvršeno je košenje trave na stazama.

U toku su aktivnosti koje podrazumijevaju servis žičara, ski liftova, tabača snijega, motornih sanki i ski opreme. Za zimsku sezonu obnovljen je dio postojećih zaliha ski opreme, a u pripremi je i poseban dio skijališta za vožnju dječijih motornih sanki.

“Hajli” neophodna pomoć institucija

U ski centru „Hajla“ planirano je čišćenje staze. Preduzeće je u procesu prikupljanja dokumentacije za rad skijališta i to: atesta čeličnih užadi, ugovora sa vlasnicima zemljišta o njegovom korišćenju i ugovora za servisiranje postojeće opreme.

Na skijalištu, u saradnji sa LTO Rožaje, planirano je svečano otvaranje sezone skijanja 2017/2018, organizovanje „bijelog dana“, zabava za školarce, organizovanje zabave (DJ party), planinarski pohod na Hajlu, škole skijanja, „Saturday party“, igre na snijegu, skijaški kup „Rožajska pahulja“ u kategoriji cicibana i pionira.

Planirano je markiranje staza za hodanje na krpljama Carine – Grope koja je prošle godine urađena od strane LTO.

“Ski centar ne raspolaže finansijskim sredstvima koja bi bila dovoljna za realizaciju planiranih aktivnosti i nabavku potrebne opreme, te je ostavljena mogućnost za eventualnu pomoć institucija”, navodi se u planu pripreme zimske sezone.

Vučje idealno za spuštanje gumenim čamcima

Jedan od najvećih problema prošlogodišnje zimske turističke sezone u komplesku “Vučje” je bilo elektroenergetsko snadbjevanje, posebno u uslovima velikih padavina, pa predstavnici ovog skijališta ukazuju da je neophodno sprovesti aktivnosti na poboljšanju infrastrukture.

Takođe, problemi sa kojima su bili suočeni u „Vučju“ tokom prošle sezone odnosili su se na otežano zimsko održavanje pojedinih dionica puta, naročito dionice od Šavnika prema Vučju koja nije prohodna tokom cijele sezone, slabu ponudu ostalih turističkih proizvoda tokom zimske sezone, nepostojanje organizacije za planiranje, razvoj proizvoda i koordinaciju integralne turističke ponude, nedostatak događaja internacionalnog nivoa, kulturnih i sportskih događaja, postojanje nelojalne konkurencije, zastarelost i nefunkcionalnost žičare koja se nalazi na stazi koja ima FIS licencu, divlje deponije, te slabe promotivne aktivnosti na tržištima koja su od velikog značaja za manje ski centre.

Ski centar Vučje turističku ponudu bazira na kreiranju proizvoda namjenjenog najmlađima, pa u skladu sa tim iz godine u godinu razvija projekat škole skijanja za djecu predškolskog uzrasta i za osnovce. Akcenat se stavlja na izgradnju ski parka sa stazama za djecu, bebi liftom, dječijim klizalištem, dječijim igloom i prostorom za programe posle skijanja.

Ski centar Vučje ima idealne uslove za novu aktivnost „Zimska staza za spuštanje gumenim čamcima – snowtoubing“ po uzoru na uspješne centre u Austriji. S obzirom da je riječ o aktivnosti koja nije zastupljena u Crnoj Gori uvrštavanjem ove ponude skijalište bi bilo konkurentno u regionu.

Već par godina na Vučju, u snowboard parku koji je pravljen po svjetskim standardima, postoji snowboard staza. Cilj Ski centra je da napravi snowboard park zabave koji bi bio u funkciji tokom cijele sezone. Međutim, izgradnja takvog jednog parka zahtjeva angažovanje značajnih finansijskih sredstava koja samostalno nijesu u mogućnosti da obezbijede.

“Zahvaljujući manifestaciji „Snow dance“ koja se organizuje od 2015. godine i ima takmičarsko-zabavni karakter, Vučje je kod posjetilaca iz regiona postalo prepoznatljivo i kao festivalska destinacija”, zaključuje se u dokumentu.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *