LEGO u Mađarskoj: druga strana priče o uspješnoj investiciji

Dodajte komentar

Prema najavama danske kompanije LEGO, u Nyíregyházi, na sjeveru Mađarske, planira se veliko proširenje postojeće fabrike. Poučen pozitivnim iskustvima svojih podizvođača koji u Mađarskoj rade već decenijama, ovaj je proizvođač igračaka već prije desetak godina počeo da premješta znatan dio proizvodnje u Srednju Evropu. Kao jedan od najprepoznatljivijih svjetskih brendova, LEGO u velikoj mjeri zavisi od ljubomorne zaštite svog dizajna i uspješnih sudskih tužbi protiv drugih kompanija koje se usude da proizvedu četvrtaste plastične pločice s okruglim spojevima.

No uprkos prezentaciji svog proizvoda kao primjera skandinavske praktičnosti i inovatorske genijalnosti, proizvodnja samih “kockica” sve se više seli u zemlje s cijenom rada i socijalnom zaštitom daleko ispod razvikanih skandinavskih standarda. Tržište SAD-a se tako opskrbljuje iz Meksika, ono Azije iz pogona u Kini, a zapadnoevropsko i bliskoistočno iz Mađarske. I nisu podcijenjeni rad i niski standardi zaštite jedine prednosti u tim zemljama u velikoj mjeri okrenutima uvozu kapitala. U investiciji u Nyíregyházi, na primjer, mađarska država učestvuje s 15% sredstava.

Tih petnaestak miliona eura koje mađarski “poreski obveznici” poklanjaju ovoj kompaniji daleko su od jedine subvencije. LEGO ujedno uživa zaštitu države Danske koja podupire svoj dizajnerski brend. Uprkos važnosti Mađarske za kompaniju, “glava” ostaje na sjeveru čak i ako su “ruke” sve više na jugu. U dizajnerskim studijima u Danskoj, kako priznaje kompanija, “nažalost nema ni jednog Mađara”, a manje će ih barem za početak biti i u postojećoj fabrici: zbog automatizacije, LEGO do kraja godine planira smanjenje radne snage za osam posto, što će zahvatiti i mađarske pogone.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *