Crna Gora pristupila opštem sistemu za podatke MMF-a

Dodajte komentar

Crna Gora je pristupila opštem sistemu za diseminaciju podataka (GDCS) u okviru Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), saopšteno je iz Ministarstva finansija. GDDS je, kako su objasnili, strukturirani sistem u kome se zemlje članice MMF-a dobrovoljno obavezuju na poboljšanje kvaliteta podataka, koji se prikupljaju i distribuiraju kroz statističke sisteme u dužem periodu, za potrebe izrade što kvalitetnijih makroekonomskih analiza.

“Osnovni cilj GDDS-a je da pomogne zemljama da razviju dobre statističke sisteme, s naglaskom na sveobuhvatnost, kvalitet i ažurnost podataka i praksi diseminacije ekonomskih, finansijskih i socio-demografskih podataka”, piše u saopštenju.

U tabelama sa fiskalnim podacima koje su urađene u skladu sa GDDS-om, a koje se odnose na Crnu Goru, navodi se da su prihodi budžeta u periodu od januara do novembra naplaćeni u iznosu od 1,38 milijardi eura i ostvaruju se iznad plana 10,7 miliona ili 0,8 odsto.

U odnosu na isti period prošle godine prihodi su viši za 63,9 miliona eura ili 4,9 odsto. Izdaci budžeta su od januara do novembra ove godine iznosili 1,53 milijarde ili 36,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BPD), dok je na kapitalni budžet utrošeno 169 miliona ili četiri odsto BDP-a“, navedeno je u saopštenju.

Od januara do novembra ostvaren je deficit budžeta u iznosu od 152,5 miliona eura ili 3,6 odsto procijenjenog BDP-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *