Poljski OT Logistics danas i operativno preuzima Luku Rijeka

Dodajte komentar

Na današnjoj skupštini Društva Luka Rijeka očekuje se verifikacija novih vlasničkih odnosa u kompaniji nakon što je priveden kraju postupak otkupa dodatnog paketa dionica od strane poljske kompanije OT Logistics, koja sada ima 35,2 posto dionica Luke.

Također se planira i izbor novog Nadzornog odbora, a zatim i Uprave Društva, jer je aktuelna Uprava na čelu s Vedranom Devčićem na kraju mandata. Kako nezvanično saznaje portal SEEbiz, postignut je dogovor po kojem bi Upravu Luke trebalo da preuzme kadar OT Logisticsa, dok bi država imenovala predsjednika Nadzornog odbora.

Neslužbeno bi predsjednik Nadzornog odbora trebao ostati dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci Alen Jugović, dok bi dužnost zamjenika predsjednika NO-a trebao preuzeti Zbigniew Nowik, koji je inače aktuelni predsjednik Uprave OT Logisticsa, što znači da Poljaci delegiraju jednog od svojih najvažnijih menadžera u sastavu kako bi bio uključen u nadzor poslovanja Luke Rijeka. On pak dolazi u NO umjesto Piotra Wojciecha Ambrozowicza, koji je prije nekoliko nedjelja dao ostavku na dužnost u NO-u.

OT Logistics od danas počinje da kreira poslovnu i upravljačku politiku uz svojevrsni nadzor i korektiv države, posljedično će vjerovatno biti povećane i visine plata ključnih menadžera kako bi se i u tom segmentu odgovorilo standardima tržišta.

Poljaci trenutno imaju 35,2 posto dionica, vlasnik portfelja od 25 posto plus jedna dionica ostaju agencije i institucije Hrvatske, a pored njih veći vlasnici Luke su i AZ obvezni mirovinski fondovi s nešto više od 15 posto, Erste Plavi mirovinski fondovi s gotovo 9 posto dionica, te mali dioničari, većinom bivši i sadašnji radnici Luke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *