Majke koje su se bavile preduzetništvom ili poljoprivredom primaće 193 eura

Dodajte komentar

Korisnice naknada sa troje ili više djece koje su se bavile preduzetništvom ili poljoprivredom imaće pravo na mjesečno primanje od 193 eura, predviđeno je izmjenama Zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda od 19.aprila koje je sinoć usvojila Skupština.

Parlamentarci su juče diskutovali o predloženim izmjenama prijedloga kojim su, kako je pojašnjeno, precizirana prava na naknadu za pojedine korisnice. Prema tom prijedlogu, majke koje su radi sticanja prava na naknadu prestale da obavljaju preduzetničku ili poljoprivrednu djelatnost imaće mjesečno primanje u neto iznosu od 193 eura. Takvih žena je oko 150, a za njih je na godišnjem nivou potrebno da se izdvoji 408.690 eura. Propisano je, takođe, da ženama koje su imale pravo na naknadu preko Zavoda za zapošljavanje po osnovu nezaposlenosti nastave da koriste to pravo i to primanje će iznositi 77 eura. Takvih korisnica je 580.

“Doživotne naknade za majke troje i više djece neće biti moguće ponovo zakonski uspostaviti, a takva vrsta naknada kosi se i sa međunarodnim standardima”, poručio je juče u Skupštini ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, tokom polemike sa poslanicima DF-a.

Pojedini opozicionari kritikovali su ministra Purišića što su “ukinute naknade za majke troje ili više djece”.

“Nikada niko nije rekao koliko je, zaista, ovaj zakon koštao. Mnogo manje je koštao od one lude cifre od 70 miliona kako se predstavljalo kao opasnost za sistem”, rekao je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

I poslanik Branko Radulović (DF) negodovao je što je nekim majkama “oduzeto” 300 eura.

“Za ljekove mjesečno neko treba da izdvaja 100 eura i kusur. Ukinuti naknade, nemam komentar za to”, rekao je on.

Nezavisni poslanik Goran Danilović kazao je da je ukidanje naknada “klasično narušavanje principa odvojenosti tri grane vlasti”.

“Ovo je poruka da možete da radite šta god hoćete. Imate novu bazu podataka. Sad tačno znate, pred izbore, gdje i kome treba pokucati na vrata. Sada su postale laka meta da se ucjenjuju sa 50 ili 100 eura… Purišiću, u političkom smislu ste se obrukali. Branili ste ono što ste svojevoljno ukinuli upravo”, kazao je on.

Purišić je kazao da se, dok je bio poslanik, uz uvažavanje uvijek obraćao kolegama, te da mu je neprijatno zbog određenih oštrih kvalifikacija koje su saopštene na njegov račun.

“Ali, računam da je to u žaru političke borbe… Čujem priče da je ovaj zakon dio političke korupcije. Nije tačno. I nije tačno da je BS profitirala od ovoga. To je apsurd. Apsurdno je tvrditi da je BS nešto radila da bi ušla u vlast i zadržala pozicije”, istakao je on.

Purišić je istakao i da naknade nije ukinula Vlada, već Ustavni sud.

Dok je trajala rasprava u Skupštini majke troje ili više djece su protestovale ispred ovog zakonodavnog doma. One su poručile da očekuju vraćanje primanja u narednoj godini i da će majke protestovati do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Naknade i za one žene koje su imale ugovor na određeno

Član predsjedništva Demokratske Crne Gore Neven Gošović saopštio je juče na konferenciji da je ustavni sud prihvatio njihovu inicijativu i utvrdio da odredbe Zakona o izvršenju odluke ustavnog suda od 19. aprila 2017. kojima je propisano da pravo na naknadu imaju samo majke koje su imale ugovor na neodređeno vrijeme nijesu saglasne sa ustavom.

“Time se iz pravnog sistema otklanja diskriminacija prema majkama, kojima je njihovom voljom, radi ostvarivanja prava na doživotnu naknadu, takođe nakon 6. avgusta 2015. godine prestao radni odnos na određeno vrijeme”, saopštio je on.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *