Iskustva preduzetnika: Važnost neuspjeha za uspjeh biznisa

Dodajte komentar

Za uspješan startap je neophodno puno rada, odricanja i upornosti. Investitorsko odbijanje ulaganja je neizostavan dio bavljenja startapom što pokazuju mnoge danas uspješne firme.

Neuspjeh kao sastavni dio puta ka uspjehu većine startap preduzetnika je dobro poznat koncept na Zapadu, dok se kod nas nakon prvog neuspjeha preduzetnici praktično obeshrabruju da nastave dalje.

Za razvoj startap industrije na Zapadnom Balkanu važno je razumjeti da takvu etiketirajuću poslovnu filozofiju moramo napustiti kao retrogradnu, ako ni zbog čega onda zbog praktičnih primjera koji to potvrđuju.

Primjer dva uspješna preduzetnika od kojih je jedan odbijen 45, a drugi čak 150 puta pokazuju da je neuspjeh samo stepenica na putu ka uspješnom startapu.

Vlasnik kompanije UsTrendy, Sem Sisakti, suočavao se sa odbijanjem investitora tokom perioda od 18 mjeseci i bio odbijen čak 150 puta. Njegova kompanija, namijenjena prodaji dizajnerske odjeće, je isprva dobila veliku podršku investitora, ali je zbog nefleksibilnosti partnera ulaganje povučeno. Sisakti navodi da je cjelokupno vrijeme provodio pitchujući posao, umjesto da ulaže u njega. Kreirao je vodič kroz greške koje je napravio tokom poslovanja, kako bi omogućio mladim startapima da se brže i lakše razvijaju.

Nik Hangerford je 2010. godine pokrenuo sajt za upravljanje investicijama nazvan Nutmeg. Uprkos relativnom uspjehu drugih kompanija za upravljanje investicijama, većina investitora nije željela da ulaže sredstva u Hangerforda jer nikada nisu sreli online investicionu firmu. Prvih 45 kompanija ga je odbilo, a on navodi:

Bilo je užasno. Reakcije investitora su bile veoma lične. Neki investitori su rekli da im se svidjela ideja, ali da to ne mogu da učine. Drugi su rekli da im se ideja ne dopada, a neki su jednostavno rekli da misle da nisam prava osoba za to – kazao je on.

Njegov 46. sastanak po redu se odigrao sa Timom Draperom, ranim investitorom u Skype i Hotmail, i pokazao se kao uspješan. Ubrzo su usljedili drugi bogati investitori.

Danas je Nutmeg jedna od najbrže rastućih malih finansijskih kompanija u Velikoj Britaniji i ima više od 35.000 kupaca. Poznat je kao jedan od najinovativnijih i najuticajnijih sajtova finansijske tehnologije u Evropi i na dobrom je putu prema masovnoj ekspanziji.

U svijetu tehnologije je mnogo firmi koje su se suočavale sa odbijanjima u ranoj fazi posla. Među njima su se našli i danas tehnološki giganti poput Googlea i Hotmaila, koji je nastao kao prva elektronska pošta dostupna putem internet pretraživača. Hotmail je nakon dvadesetog odbijanja investitora konačno uspio da dobije ulaganje od 300.000 dolara, da bi za malo više od godinu dana bio prodat Mikrosoftu za 400 miliona dolara.

Iz navedenih primjera uspješnih startapa iz Silicijumske Doline možemo zaključiti da je odbijanje sastavni dio ovog posla. Neuspjeh kod investitora bi trebalo da pokaže koji dio projekta je najslabiji. Najvažnije je ostati fokusiran i demonstrirati originalnost i sigurnost u sopstveni projekat. Ako se ne srećete sa odbijanjem, jednostavno ne kucate na dovoljno vrata.

Startapovanje.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *