Dobre finansijske odluke za 2018. godinu

Dodajte komentar

Kako se 2017. godina približava kraju neizostavno pitanje je gdje ćete provesti “najluđu noć u godini”. Ma gdje god da se nađete, nadamo se da ćete uživati u prijatnoj atmosferi sa raspoloženim društvom ili partnerom.

Nova godina predstavlja pravo vrijeme da donesete nove odluke i potrudite se da ispravite loše navike. Nova godina simbolično predstavlja novi početak, daje novu nadu i šansu da sebe promijenimo, pa poslušajte neke od naših savjeta za uspješan finansijski početak u 2018.

Organizujte svoj budžet

Način na koji upravljamo novcem koji imamo na raspolaganju bitniji je od količine novca, jer pravilnom organizacijom i raspodjelom možete uvijek biti u plusu ili pak na nuli, uprkos brojnim troškovima.

Troškove evidentirate kako biste mogli da planirate štednju ili pak investiciju
Dnevna evidencija troškova može djelovati zamorno i opterećujuće, ali upravo na taj način imaćete bolji uvid u sve vaše troškove, moći ćete da razumijete gdje odlazi vaš novac i da bolje organizujete svoju potrošnju u narednim mjesecima. Troškove evidentirate kako biste mogli da planirate štednju ili pak investiciju, što je nemoguće ukoliko ne znate koliko i na šta trošite svoju zaradu. Moći ćete da prepoznate sve skrivene i nepotrebne troškove i da ih svedete na minimum.

Ukoliko vam se ipak dnevna evidencija troškova čini previše zamornom i nije za vas, pokušajte da krupnije mjesečne izdatke plaćate debitnom karticom, jer na taj način ostavljate trag uz pomoć kojeg možete vidjeti na šta ste trošili novac tokom mjeseca. Takođe, praćenje potrošnje sa vašeg računa je sada još jednostavnije uz Erste mBanking mobilnu aplikaciju.

Razgovarajte sa svojim partenerom i članovima porodice o vašim finansijskim planovima i ciljevima. Dobićete potrebnu podršku, ali i korisne savjete. Ukoliko imate djecu, korisno je porazgovarati i sa njima, i na vrijeme im prenositi dobre navike.

Kupujte i trošite pametno

Trudite se da u kupovinu uvijek idete sa spiskom, jer svima nama se desi da uđemo u prodavnicu da kupimo samo jednu stvar, a izađemo sat kasnije sa punom korpom stvari, od kojih nam pola možda uopšte i ne treba. Popuste i akcije u prodavnicama pratite, ali nemojte kupovati nepotrebne stvari i praviti suvišne zalihe namirnica samo zato što su na popustu.

Odluke nemojte donositi naprečac, ali nemojte ni čekati predugo

Odluke o kupovini, posebno vrijednih, luksuznijih stvari, kao što su na primjer automobil, nekretnine, zemljište, planirajte unaprijed. Dobro razmotrite i istražite sve opcije koje imate na raspolaganju. Vodite računa i o trendovima i tržišnim kretanjima cijena. Odluke nemojte donositi naprečac, ali nemojte ni čekati predugo “pravi trenutak”, jer obje opcije mogu imati loš efekat na vašu finansijsku poziciju.

U slučaju da vam zatreba pomoć u finansiranju većih ciljeva, a 2018. godina vam se čini baš kao godina za poduhvate – Erste banka vam uvijek stoji na raspolaganju sa povoljnom ponudom kredita i finansijskim savjetnicima koji su spremni da popričaju sa vama i daju vam vrijedan savjet.

Razlikujte potrebe i želje. Kada je riječ o kupovini svi imamo veliki broj želja, međutim, dobro je zapitati se da li nam je baš ta stvar ili taj komad garderobe prijeko potreban. Kupovina određenih stvari na kraju sezone vam može uštedjeti dosta novca, jer se roba tada prodaje po sniženim cijenama

Štednja je jeftinija od kredita

Novac koji uštedimo nam obezbjeđuje finansijsku sigurnost i mogućnost da sebi priuštimo stvari i užitke koje inače ne bismo mogli od samo jedne mjesečne zarade. Štednja je mnogo jeftinija opcija od kredita. Kako biste osigurali redovnost mjesečnih uplata na vaš štedni račun, aktivirajte trajni nalog, i sredstva sa vašeg računa se automatski prenose na vaš štedni račun.

Možete da izračunate minimalnu mjesečnu uplatu, a kamatu na štednju posmatrajte kao dodatni prihod. Štednja je cilj prema kome bi svi trebalo da idemo, čak i ako počinjemo sa veoma malim iznosima. Dovoljno je da odvojite 10% vaše mjesečne zarade.

Razmišljajte o dodatnoj zaradi

Osim svakodnevne i planirane štednje razmislite i o potencijalnim dodatnim izvorima zarade. Pokrenite svoj blog! Prodajte stare stvari koje vam samo “skupljaju prašinu”. Malo kreativnosti i dodatnog rada i vaš budžet će biti u plusu.

Nadam se da će vaša 2018. godina proći još bolje na polju finansija u odnosu na godinu za nama, dijelom i uz pomoć našeg bloga i tekstova koji slijede. Želim vam puno zdravlja i sreće, da budete istrajni u svojim namjerama i ciljevima, ostvarite svoje novogodišnje odluke, a finansijske brige da ostavite u ovoj godini za nama.

Izvor: blog ERSTE banke

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *