Dan Gradskog pozorišta: Nagrada „Vasilije Ivanovič Šćućkin“ za Vanju Popović

Dodajte komentar

Dan Gradskog pozorišta, 27. decembar, obilježen je danas u Dodestu dodjelom nagrada i promocijom monografske publikacije „Uzlet“.

Prvi put u istoriji našeg pozorišta uručili smo nagradu „Vasilije Ivanovič Šćućkin“, koja nosi ime osnivača naše kuće. Pripala je Mensuri Vanji Popović.

Pozorišni savjet našeg teatra odluku je obrazlažio nepobitnom činjenicom da je Vanja Popović čitav radni vijek cijelim bićem posvetila Pionirskom, potom Dječjem, a današnjem Gradskom pozorištu.

„Njen bespoštedan, pregalački rad u ovoj kući trajno je doprinio napretku Gradskog pozorišta, pa tako nagrada „Vasilije Ivanovič Šćućkin”, u ovom slučaju, predstavlja i davno zasluženo priznanje za životno djelo. A to djelo ostavilo je snažan i neizbirisiv trag u svim segmentima rada ovog pozorišta. Mensura Vanja Popović od 1972. do 1999. godine obavljala je funkciju direktora Dječjeg, kasnije Gradskog pozorišta u Podgorici. Od 2000. do juna 2011. godine bila je angažovana kao operativni direktor u Gradskom pozorištu. Producirala je više od 130 predstava sa kojima je Gradsko pozorište učestvovalo na mnogim festivalima za djecu i odrasle u zemlji i inostranstvu i osvajalo brojne nagrade. Došla je u Pionirsko pozorište kao zamjena, na samo godinu – dvije, a ostala čitav svoj radni vijek. Iako u poslu nije naročito afirmativno pominjati misteriozne, nedovoljno ispitane pojave, sudbina je htjela da upravo ona vodi ovo Pozorište, da ga čuva i da ga sačuva u godinama kada to nije bilo nimalo lako. Ogroman entuzijazam i ljubav prema pozorištu krasio je uvijek njen rad. Tragala je za mladim talentima i okupljala ih u Pionirskom – Dječjem. Bila je prva koja je angažovala prve studente, a potom i diplomce Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja. Kao veliki borac, snažne vizije i važne misije, ona je Pozorište stavljala ispred sopstvenog privatnog života, nesebično mu se davala i radovala čisto kao dijete. Po njenom imenu prepoznavalo se Gradsko.
U baraci kod Gimnazije, zahvaljujući njenoj hrabrosti, vjeri i nevjerovatnom entuzijazmu nastale su najbolje predstave Gradskog pozorišta ikada, „Novela od ljubavi” i „Ženidba kralja Vukašina”. Zahvaljujući njima Gradsko pozorište otrglo se amaterizmu i krenulo da raste i profiliše se u visoko profesionalan teatar. I na kraju … baš kao što je doprinijela trajanju i važnosti Gradskog pozorišta, tako i danas njeno ime, kao prvog dobitnika nagrade „Vasilije Ivanovič Šćućkin” postaviće visoke standarde pred buduće dobitnike i učiniti ovo priznanje prestižnim“, navodi se u obrazloženju odluke.

Prvi put dodijelili smo i godišnja priznanja za poseban umjetnički doprinos u 2017, koja su pripala glumcima Dejanu Đonoviću i Jeleni Simić, dok su nagrade za visoke rezultate ostvarene u tehničkom i administrativnom sektoru pripale rukovoditeljki Sektora za opšte poslove Ani Medigović i rekviziteru Velimiru Čukiću.

Dejan Đonović, kako je obrazloženo u odluci, stalni je član ansambla Gradskog pozorišta više od dvadeset godina – od 1993. Za to vrijeme odigrao je više od 50 uloga, a za desetak predstava uradio je i songove. Od 30 predstava koje su danas na repertoaru Gradskog pozorišta, Dejan Đonović igra u 17, što ga izdvaja kao najangažovanijeg glumca, tj. nosioca repertoara Pozorišta. Odlikuju ga – izuzetno posvećen odnos prema svom Pozorištu, kolegijalnost, marljivost i vanserijska kreativnost. Jednako je angažovan na sve tri scene kroz koje se u Gradskom kreira repertoar (Dramskoj sceni za djecu, Lutkarskoj sceni i Večernjoj sceni). U tekućoj godini ostvario je zapažene uloge u predstavama „Romeo i Julija”, „Mi djeca sa stanice Zoo” i „Modro blago”.

Jelena Simić članica je našeg ansambla od 2014. godine.
„U relativno kratkom vremenskom rasponu istakla se nesvakidašnjim talentom i posvećenošću. Širok je dijapazon zahtjevnih uloga koje je odigrala u ovom Pozorištu, a njen raskošan talenat jednako je vidan na sve tri naše scene (Lutkarskoj, Dramskoj sceni za djecu i Večernjoj). Zbog izuzetne lakoće u igri, više su nego zapažene i nagrađivane na brojnim festivalima uloge koje je odigrala u ovom Pozorištu. U godini na izmaku, Jelenin glumački dar posebno je naglašen u ulogama Julije u lutkarsko-dramskoj predstavi „Romeo i Julija”, te Kristijane u predstavi „Mi djeca sa stanice Zoo”, kao i u ulozi Mire u predstavi „Modro blago” (Dramska scena za djecu). Ne manje bitna je i čista (gotovo djetinja) emocija zbog koje je najmlađa publika poput magneta prati na sceni, što je, uz sve pomenuto, preporučilo za dobitnicu nagrade“, navedeno je u obrazloženju odluke o nagradi.

Ana Medigović je „kao mlada producentkinja za svoj profesionalni angažman odabrala baš Gradsko pozorište. Njenim dolaskom u naše Pozorište osjetio se važan pomak u stručnosti kadra u djelatnosti produkcije i administracije. Ana Medigović, osim obrazovanja stečenog na FDU, posjeduje i veliko znanje apsolventa ekonomije što je kao producenta svrstava u red onih koji posjeduju važnu sposobnost za tu profesiju. Pored stručnosti, njen rad podrazumijeva i ogromnu ljubav, posvećenost i lojalnost Pozorištu. U svakom trenutku ona je tu na usluzi svom Pozorištu, saradnicima i publici… Dragocjeno je njeno poznavanje pozorišne umjetnosti i praćenje trendova u teatru. Ana nenametljivo umije dati pravi savjet i pomoći u donošenju važnih odluka. Visoki etički i estetski standardi u poslu i marljivost njene su glavne odlike. Odluka da Ana Medigović ove godine bude nagrađena utemeljena je na uspjehu prilikom realizacije planiranih aktivnosti Pozorišta, što se posebno odnosi na organizaciju izuzetno velikog broja gostovanja i učešća na festivalima, kako u zemlji, tako i u inostranstvu“.

Velimir Čukić Čule „je jedini rekviziter u Pozorištu, i skoro čitav radni vijek proveo je na tom radnom mjestu. Posvećenost i ljubav prema poslu, kao i visoki etički standardi, njegove su odlike. Čule tiho i nenametljivo obavlja svoj posao, uvijek u službi glumca i predstave. Kao takav, divan je primjer pravog pozorišnog čovjeka. Dragocjen je njegov talenat da napravi nešto ni od čega i stvori nešto niotkud. Njegovo prisustvo i reakcija iza sufite ili gledališta na probama, za glumce su najbolji znak da su na pravom putu. U 2017-oj godini isticao se kao i svih ovih godina. Čitav radni vijek iza scene bio je jednako posvećen kao i ove godine. Zato ova nagrada ide za kontinuitet u radu, za dosljednost i za sve godine tokom kojih nije imao priliku da bude nagrađen. Postoje i profesije koje rijetko ističu čovjeka u prvi plan, ali je njihova vrijednost upravo u tome da budu neprimjetni, tihi, a da su uvijek tu i uvijek budni. Čule je jedan od njih“.

Direktorica Gradskog pozorišta Ivana Mrvaljević, na svečanosti povodom Dana pozorišta, kazala je da na 66. rođendan Gradsko zaključuje još jednu važnu i izuzetno uspješnu godinu.

Bila je ovo godina u kojoj su nastale četiri nove predstave „Čuvari tvog poštenja“, „Romeo i Julija“, „Mi djeca sa stanice Zoo“ i „Modro blago“, pa sada na našem repertoaru brojimo čak 31 naslov. Ovo je i godina u kojoj smo učestvovali na 14 festivala i sa njih donijeli čak 16 nagrada. Brojimo 105 odigranih predstava koje je vidjelo 21.200 naših gledalaca. Bila je ovo godina dobrih predstava, značajnih nagrada, ali i godina velikih radova na zgradi koji odmiču pravom dinamikom i obećavaju da ćemo jedan od narednih, ne tako dalekih, rođendana slaviti kod kuće. Zato hvala osnivaču na svim naporima koje čini da Glavni grad konačno dobije još jedan dom pozorišne umjetnosti. 2017. godina u istoriji Gradskog pozorišta biće upamćena i kao godina koja je omogućila da ljudi iz naše kuće budu nagrađeni za trud kojim čine boljim ovo Pozorište – kazala je direktorica Mrvaljević.
Rođendan Gradskog bila je prilika i da se zahvali na saradnji glumačkom ansamblu i čestita im na uspjesima koje su ostvarili u protekloj godini.
-Zahvalnost upućujem i ljudima iz tehničkog sektora bez kojih bi realizacija umjetničkih zamisli bila nemoguća, kao i najmanje brojnoj, a izuzetno vrijednoj administraciji Pozorišta. Sa željom da nas timska energija nikada ne napusti jer je ona zaslužna za maksimum koji u ovim uslovima pružamo u umjetničkom i kreativnom promišljanju, hvala i svim našim spoljnim saradnicima čiji doprinos nije zanemarljiv – kazala je Mrvaljević.

U okviru proslave Dana Gradskog pozorišta predstavljena je i publikacija „Uzlet“ koja donosi presjek najznačajnijih momenata u Gradskom pozorištu od 2012. do 2017. godine. Publikacija je monografskog karaktera, a objavili smo je s ciljem da ostane pisani trag o tome šta je sve Gradsko pozorište u proteklih pet godina uradilo, koliko je to uspješno radilo i na koji način je to valorizovala domaća i regionalna javnost. Urednica izdanja je novinarka Rosanda Mučalica, a dizajn je uradila Ana Đurković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *