Zašto je Abramovič jedini moćni Rus koji nema problema sa Putinom

Dodajte komentar

Jedini ruski oligarh koji nikad nije imao problema sa predsjednikom Vladimirom Putinomje Roman Abramovič. On živi mirno, u Londonu, dok su ostali imali niz “neprijatnosti”: Vladimir Gusinski je trajno emigrirao, Mihail Hodorkovski je proveo osam godina u zatvoru u Sibiru, a Boris Berezovski je preminuo kod kuće u Londonu pod nerazjašnjenim okolnostima.

Iako nema službene potvrde da je Putin uzrokovao nevolje ranije spomenutih bogataša, već su i podudarnosti dovoljne za zanimljivu priču. Prije nego što je pretvorio Čelsi u planetarno moćan klub, Abramovič je odigrao veliku igru u jednom drugom “sportu”: pomogao je Putinu da naslijedi Borisa Jeljcina na vrhu ruske države, a, što je možda i bitnije, poslije toga se nije nadmetao sa njim za prevlast u Rusiji.

Danas težak 9,1 milijardu dolara, po procjeni Forbsa, ovaj Rus rođen u Sibiru jedan je od rijetkih milijardera koji su stekli uticaj i bogatstvo prije nego što je Putin 2000. preuzeo vlast, a potom nisu ušli u ozbiljnije sukobe sa novom političkom i finansijskom elitom.

Štaviše, misli se da Abramovič i danas prisno surađuje sa Putinom, u čiji je dolazak na vrh bio snažno upleten.

Dokumentarac nedavno prikazan na BBC sugeriše da je vlasnik Čelsija poklonio Putinu 57-metarsku luksuznu jahtu Olimpija i da mu pomaže u upravljanju njegovim bogatstvom u inostranstvu.

Nema sumnje oko Abramovičeve presudne uloge u Putinovom usponu do pozicije najveće moći u Rusiji. On je, naime, ušao u visoke političke krugove 1996, pošto je upoznao ćerku i zeta tadašnjeg predsjednika Jeljcina.

Zbliživši se i sa samim Jeljcinom, Abramovič se na njegov poziv uselio u stan u sklopu Kremlja. Izvori bliski ruskoj političkoj eliti navode da je upravo on bio taj koji je Jeljcinu preporučio Putina kao nasljednika.

Kad je bivši KGB-ovac 1999. imenovan za premijera, zadužio je Abramoviča da razgovara sa svakim kandidatom za ministarske pozicije i da mišljenje o njima.

Njihova prisna saradnja se nastavila i nakon što je Putin po Jeljcinovoj ostavci postao vršitelj dužnosti predsjednika i nakon što je ubjedljivo pobijedio na izborima 2000.

Krajem drugog mandata 2007. Putin se savjetovao s Abramovičem o svom nasljedniku u predsjedničkoj fotelji, a ovaj mu je preporučio Dmitrija Medvedeva.

Kako ruski zakon zabranjuje ikome da bude predsjednik u tri uzastopna mandata, Putinu je trebao pouzdan čovjek koji će odraditi međumandat, dok će on za to vrijeme djelovati kao premijer. Pošto je Medvedev 2012. odradio svoje četiri godine u Kremlju, Putin je stekao pravo na novu kandidaturu za predsjednika i vratio se na najvišu stepenicu hijerarhije, preselivši Medvedeva na premijersku funkciju.

Iz ovog proizlazi da je Abramovič lično odabrao obojicu najmoćnijih ljudi u Rusiji.

A ako ima istine u tome da je Kremlj raznim manipulacijama odlučio prošle američke izbore, značilo bi da je vlasnik Čelsija posredno doveo na vlast i samog Donalda Trampa, što bi ga učinilo najuspješnijim političkim menadžerom svih vremena.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *