Radniku „na crno“ stalni posao ili otpremnina

Dodajte komentar

Vlada za narednu godinu najavljuje žestoki obračun sa sivom ekonomijom, u kojoj prednjači rad „na crno“. Iz Ministarstva rada su ocijenili da će i novi zakon o radu, koji je u formi nacrta, značajno pomoći da se smanji broj radnika koji rade bez ugovora, čiji je ukupni broj u Crnoj Gori i dalje nepoznat. Posljednje procjene stare tri godine, koje je uradio Ekonomski fakultet, govore da je tada 24.000 radnika radilo na crno, a 27.000 su poslodavci osiguravali na minimalac, odnosno 193 eura.

U Vladi su, kažu, odlučili da promijene ove brojke i natjeraju poslodavce da uvedu radnike u legalne tokove, u čemu će im pomoći član 27 Nacrta zakona o radu, koji bi, kako očekuju u Ministarstvu rada, trebalo da bude usvojen do kraja tekuće godine.

Taj član predviđa da poslodavac radniku na crno kojeg inspektor zatekne na poslu mora dati rješenje za stalni radni odnos u roku od tri dana, a ukoliko tog radnog mjesta nema u sistematizaciji, onda mora da mu da otpremninu. Podsjetimo da je djelimično slično rješenje i u važećem zakonu, ali se nije išlo sa rigoroznom kontrolom i primjenom.

Kreću oštrije

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić kaže da će od naredne godine biti pooštrena kontrola i da će to smanjiti sivu ekonomiju u zapošljavanju.

Svaki treći zaposleni po istraživanju Ekonomskog fakulteta radio je 2014. u neformalnoj ekonomiji. Državi su na taj način uskraćeni veliki budžetski prihodi i zato smo novim zakonom o radu, koji je u pripremi, nastojali da stvorimo mehanizme za efikasniju borbu protiv neformalnog zapošljavanja. Radeći na zakonu o radu nastojali smo da preventivno djelujemo na izmjene u neformalnom zapošljavanju na način da zaprijetimo, odnosno učinimo rad na crno nepoželjnim – naveo je ministar.

Objasnio je da su unijeli institute da je, ako inspektor zatekne u preduzeću radnika koji nema ugovor o radu, poslodavac dužan da mu u roku od tri dana da rješenje za stalni radni odnos. Ukoliko se dogodi da u sistematizaciji u tom preduzeću nije predviđeno to radno mjesto za trajno zaposlene, ili radnik ne ispunjava uslove za taj posao, onda je poslodavac dužan da mu isplati neko od prava koja pripadaju tehnološkim viškovima, što je regulisano članom 167 Nacrta zakona o radu – objašnjava ministar.

I nacrtom zakona je propisano da se unaprijed mora sklopiti ugovor o radu sa zaposlenim – dakle nema nikakvih naknadnih opravdanja zašto neko nema ugovor. Zakonom koji je u proceduri su zaprijećene kazne do 20.000 eura za kompaniju koja krši ovaj zakon.

U zakonu je predviđeno, kažu u Ministarstvu, i niz instituta koji suzbijaju sivu ekonomiju, među kojima je produžetak trajanja ugovora na određeno sa dvije na tri godine. To će, kako procjenjuju, uticati na rjeđe neformalno zapošljavanje.

U nacrtu zakona je takođe predviđeno da će minimalna zarada moći da se isplati samo za jednostavne poslove. To znači, kako pojašnjavaju, da neće biti moguće da se ova zarada isplaćuje velikom broju zaposlenih u kompaniji.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *