“Predlog zakona o turizmu gasi turističke agencije”

Dodajte komentar

Novi Predlog zakona o turizmu i ugostiteljstvu trebalo je da bude korak naprijed u regulisanju pitanja nelojalne konkurencije i sive ekonomije, a ne ogromno, široko postavljeno štivo bez konkretnih rješenja, ocijenili su u Crnogorskom turističkom udruženju (CTU).

Oni smatraju da će novi Predlog zakona, koji je nedavno usvojila Vlada, vrlo brzo pokazati manjkavosti u praksi.

“Prethodnih dana imali smo priliku da se upoznamo sa konačnom verzijom predloženog zakona i ne možemo da se ne zapitamo da li je njegov cilj brzo gašenje turističkih agencija. Poslovanje turističkih agencija se dodatno opterećuje rješenjem da se jemstvo obezbijeđuje putem neopozive bankarske garancije ili novčanog depozita na posebnom računu kod poslovne banke, a briše se mogućnost da se ono može obezbijediti putem polise osiguranja”, istakli su u CTU.

Prema riječima predstavnika udruženja, ministar turizma Pavle Radulović bi saznao da je veliki broj turističkih agencija u Crnoj Gori kreditno zadužen da je barem jednom organizovao sastanak sa njihovim predstavnicima.

“Saznao bi i da većina ima hipoteke na nepokretnostima i da je gotovo nemoguće da ispune uslove banke za izdavanje garancije, odnosno da preduzeće u okviru kojeg posluje turistička agencija nema kreditnih zaduženja i da pozitivno posluje tri do četiri godine unazad, ukazali su u CTU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *